- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
World of Difference: Δύο γυναίκες που θέλουν έναν καλύτερο κόσμο
Σε ποιον κόσμο θα ήθελες να ζεις;
Οι Στέλλα Πιστοφίδου και Emma Raibaut είναι στην τυχερή δεκάδα του προγράμματος World of Difference του ιδρύματος Vodafone, στοχεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον
Η Emma Raibaut και η Στέλλα Πιστοφίδου είναι μέσα στην τυχερή δεκάδα του προγράμματος World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, που αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους, εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Στην ερώτηση «σε ποιον κόσμο θα ήθελες να ζεις;» Ένα σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού απαντά: «Σε έναν διαφορετικό». Σε έναν κόσμο, όπως αυτός που το Ίδρυμα Vodafone στηρίζει εμπράκτως, τα τελευταία 11 χρόνια, με το πρόγραμμα World of Difference, μετρώντας περισσότερους από 434.000 ωφελούμενους. Σε έναν κόσμο που οι ανάγκες του ποικίλουν αναλόγως την εθνικότητα, τη θρησκεία, το χρώμα, το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλικότητα, τη γλωσσική κοινότητα στην οποία ανήκει. Και εισακούονται. Και ικανοποιούνται στο πλαίσιο του δυνατού με πράξεις που μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο πολύ καταφέρνουν να τον αλλάξουν. Προς το καλύτερο.
Κάθε χρόνο, η ανακοίνωση των δέκα νικητών, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, του προγράμματος World of Difference, που εργάζονται για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, με το Ίδρυμα να καλύπτει τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές, πέρα από μια καλή είδηση είναι και μια ελπίδα: Ότι μερικές φορές οι επιθυμίες δεν είναι απλές απαντήσεις ενός random κοινωνικού πειράματος, αλλά βάσεις πάνω στις οποίες κάποιοι πατάνε για να χτίσουν κάτι καλύτερο. Κάτι ομορφότερο. Κάτι λειτουργικό για όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Όπως είναι οι ωφελούμενοι του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, οι οποίοι χάρη στη Στέλλα Πιστοφίδου θα έχουν μέσα στο επόμενο διάστημα πρόσβαση σε ομιλούντα βιβλία από το κινητό τους τηλέφωνο. «Τα ομιλούντα βιβλία είναι ένας υπέροχος τρόπος να έχεις πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου. Ηχογραφούνται στα στούντιο του Φάρου Τυφλών από ηθοποιούς αλλά και εθελοντές, που ταξιδεύουν με τις φωνές τους χιλιάδες ανθρώπους, που δε θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα έντυπο βιβλίο» εξηγεί η Υπεύθυνη των Πληροφοριακών Συστημάτων του Οργανισμού, Στέλλα, η οποία ξέχωρα από τη mobile εφαρμογή των βιβλίων ασχολήθηκε και με τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του Φάρου. «Βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης και του επανασχεδιασμού στοιχείων της ιστοσελίδας για να μπορέσει να ανέβει στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα αρχίζει να σχεδιάζεται η εφαρμογή».
Απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, η Στέλλα ειδικεύθηκε στους τομείς της γραφιστικής και του σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών. Προτεραιότητα του ενδιαφέροντος αλλά και της δουλειάς της, αποτελούσε και αποτελεί η εύρεση του συνδετικού νήματος μεταξύ τεχνολογίας και προσβασιμότητας στον πολιτισμό: «Είμαι στην οργανωτική ομάδα ενός φεστιβάλ οπτικοακουστικών τεχνών, ενώ παράλληλα συμμετέχω σε έργα με αντικείμενο τη διατήρηση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης». Γι’ αυτό και περιγράφει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone με ένα τεράστιο χαμόγελο: «Ήθελα να εργαστώ σε έναν Οργανισμό που ανακουφίζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τους ανθρώπους που αγκαλιάζει, και το πέτυχα! Μέσα από το έργο μου σκοπεύω να διευκολύνω την πρόσβαση στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων και στους εντυπο-ανάπηρους, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα συντροφιά και καλλιέργεια».
Την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, επιθυμεί και η Emma Raibaut, επόμενη νικήτρια του προγράμματος World of Difference. Στόχος της Emma είναι να φέρει όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα όσα βρίσκονται μακριά από τη χώρα καταγωγής τους πιο κοντά στον συγγραφικό τους πολιτισμό, πιστεύοντας ότι «μια πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη δημιουργεί τις κατάλληλες γέφυρες για την ενδυνάμωσή τους». Με όνειρό της ανέκαθεν να ασχοληθεί με τη βιβλιοθηκονομία, η Emma απασχολείται στην πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη της Κυψέλης και τον Οργανισμό We Need Books. «Βρίσκομαι στο τμήμα των παιδικών βιβλίων τα οποία καταλογοποιώ και ψηφιοποιώ στο σύστημά μας, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να τα δανείζονται». Μέσα στις αρμοδιότητές της είναι και τα social media του Οργανισμού, στα οποία εύχεται σύντομα να έχει πιο ενεργό ρόλο, διοργανώνοντας εκεί καμπάνιες ενημέρωσης και ενεργοποίησης με στόχο νέες δωρεές αλλά και την προσέλκυση εθελοντών.
Η Emma ήρθε στην Ελλάδα το 2015 για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης. Στην πορεία, συνειδητοποίησε πόσο πολύ θα ήθελε να γίνει βιβλιοθηκονόμος για παιδιά, ένα δίπλωμα που φρόντισε άμεσα να βάλει στο βιογραφικό της. Παρότι είναι μόλις 24 ετών, έχει ήδη εργαστεί στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και σε ένα σχολείο στη Γαλλία, με παιδιά 3-11 ετών. Η πρώτη μεγάλη συνάντησή της με τον Οργανισμό We Need Books έγινε το καλοκαίρι του 2019 όπου και έκανε την πρακτική της για 3 μήνες.
Ύστερα ήρθε το World of Difference να της δώσει τη δυνατότητα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: «Ήθελα να δουλέψω σε έναν χώρο γαλήνιο αλλά ζωντανό, ελεύθερο, όπου άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς συναντιούνται και μεγαλώνουν μαζί» και τα κατάφερε. Όπως και οι υπόλοιποι οκτώ νέοι που μαζί με την Emma και τη Στέλλα δουλεύουν στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, προσπαθώντας να δώσουν σε αυτόν τον κόσμο την αλλαγή που θέλουμε να ζήσουμε ως μοναδικοί και διαφορετικοί του κάτοικοι.