Smart Life

Athens Science Festival 2021: Αυτή είναι η εποχή των ηρώων

Όλα όσα θα δούμε από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου από το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_asf21_1920x1100.jpg

Athens Science Festival 2021: 3 μέρες γεμάτες επιστήμη με 50 κορυφαίους ομιλητές, 3 νομπελίστες και όλες τις δράσεις που αγαπήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Τον χρόνο που μας πέρασε είδαμε τον κόσμο να αλλάζει. Η επιστήμη πήρε τη θέση του πρωταγωνιστή και όλοι αποκτήσαμε νέους ήρωες. Το Athens Science Festival δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Έτσι λοιπόν, όπως κάθε δύσκολη εποχή γεννά τους δικούς της ήρωες, έτσι και αυτό ανανεώθηκε και έρχεται από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου ψηφιακά. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης με κορυφαίους προσκεκλημένους ομιλητές από τον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό/ακαδημαϊκό χώρο επιστρέφει σε «ζωντανή» μετάδοση από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με τις πιο σύγχρονες εξελίξεις σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά και τη σχέση της επιστήμης με την τέχνη. Έρχεται για να μας συστήσει την «εποχή των ηρώων».

thumbnail_asf_21_poster_gr.png


Η πανδημία και οι καταστροφικές επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον πλανήτη έφεραν στο προσκήνιο μια νέα κατηγορία ηρώων, πρωτίστως στον χώρο της επιστήμης. Με μοναδικές «υπερδυνάμεις» τους τη θέληση για προσφορά και την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον «άλλο», αγωνίζονται καθημερινά προκειμένου να πετύχουν το ακατόρθωτο: να διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και να δώσουν λύση εκεί που χρειάζεται. Τους επιστήμονες αυτούς, όλων των ειδικοτήτων, θα τιμήσει το Athens Science Festival 2021. 

Τι θα δούμε στο ψηφιακό Athens Science Festival
Μέσα από «ζωντανές» συναρπαστικές ομιλίες, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, εντυπωσιακά πειράματα επιδείξεων και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως από την Ελλάδα, την Αμερική, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Ολλανδία τη Γερμανία και την Ουκρανία. Η συμμετοχή όλων φέτος θα είναι δυναμική. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες δεν θα είναι απλοί θεατές των δράσεων αλλά θα έχουν την ευκαιρία να παρεμβαίνουν online, μετατρέποντας έτσι το φεστιβάλ σε ένα ψηφιακό, πολυδιάστατο επιστημονικό γεγονός, ένα διαδραστικό σημείο συνάντησης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, όπου κι αν βρίσκονται.

#ASF2021 | Athens Science Festival 2021 «Η Εποχή των Ηρώων»


Επιστήμονες που κάνουν τη διαφορά
Πολλά είναι τα πρόσωπα που θα «φωτίσουν» με τη συμμετοχή τους το φετινό φεστιβάλ και θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα του Athens Science Festival, όπως:

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2003 Peter Agre, διάσημος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, θα μιλήσει για τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δυνατοτήτων της ιατρικής στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Στην ξεχωριστή του ομιλία με τίτλο «Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής», ο Peter Agre θα παρουσιάσει την ιατρική επιστήμη ως πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του είδους μας.

Η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος και συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «Artificial You: AI and the Future of the Mind», θα μιλήσει για την «Τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον του νου», θα συζητήσει τις φιλοσοφικές επιπτώσεις της εν λόγω τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, την προσπάθεια αναπαραγωγής συνείδησης με τεχνητά μέσα. Πρόκειται για ένα επίκαιρο ζήτημα, που θα μας απασχολήσει όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

 

 

Η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτιδα Elena Andreicheva θα συμμετέχει στη συζήτηση
με τίτλο «H Επικοινωνία της Επιστήμης μέσα από τα Ντοκιμαντέρ». Με μια ομιλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council Greece η Elena Andreicheva θα αναδείξει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ντοκιμαντέρ στο να καταστήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία πιο κατανοητές, ενώ παράλληλα θα απαντήσει στο κοινό του ASF, ερωτήματα όπως: «Είναι τα ντοκιμαντέρ ένας αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίσουμε νέα θέματα, ή να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις πάνω σε θέματα τα οποία μας είναι ήδη οικεία;»

O διάσημος γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark Post θα παρουσιάσει μια καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στον τρόπο παραγωγής βόειου κρέατος. Στην ομιλία του με τίτλο «Λαχταριστό μπιφτέκι από... βλαστικά κύτταρα!», ο Post θα αναπτύξει τις τεχνικές προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και ορισμένες εκπληκτικές κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η συνθετική παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο.

 

 


Από το 2014, το Athens Science Festival υποδέχεται ανελλιπώς όλους εκείνους που διψούν να κατακτήσουν την επιστημονική γνώση μέσα από διαφορετικά εργαλεία και τρόπους μάθησης, όλους εκείνους που επιθυμούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία που θα τους χαρίσει η γνωριμία τους με τη σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και που θα τους οδηγήσει στο να κατανοήσουν τα ανεξάντλητα επιτεύγματά της. Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι όλοι ανεξαιρέτως να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τον ρόλο και την προσφορά των επιστημόνων και της επιστημονικής κοινότητας στην καθημερινή μας ζωή. «Η εποχή των ηρώων» είναι εδώ. Ας την εξερευνήσουμε όλοι μαζί, σε ένα ακόμα συναρπαστικό επιστημονικό φεστιβάλ: το ASF 2021!


 

Athens Science Festival 2021

  • Σάββατο 27 έως Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
  • Συμμετοχή: Εισιτήρια από 5€ | Δωρεάν παράλληλες δράσεις
  • Δείτε εδώ το πρόγραμμα του φετινού Athens Science Festival και δηλώστε συμμετοχή για να μάθετε σε απευθείας μετάδοση τα κορυφαία επιστημονικά νέα του πλανήτη!

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ