Smart Life

Unsmoke Your World: Ένας καλύτερος κόσμος

Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 725
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gregoire-herve-bazin-_llcilmouae-unsplash.jpg
© Gregoire Herve Bazin

Οι συνέπειες του καπνίσματος στην κοινωνική ζωή του καπνιστή και εναλλακτικές επιλογές, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού

Ο αντικαπνιστικός είναι ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης το τελευταίο διάστημα τόσο στα ΜΜΕ και τα social media, όσο και μέσα στις παρέες. Καπνιστές και μη καπνιστές φαίνεται να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, με τους πρώτους να αισθάνονται οι αδικημένοι της υπόθεσης και τους δεύτερους να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους σε χώρους που δεν τους περιβάλλει καπνός.

Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Η Povaddo ερεύνησε, για χάρη της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris International, 16.099 ενήλικους ανθρώπους σε 13 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Δανία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 59% δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, το 22% έχουν κόψει το κάπνισμα, το 14% καπνίζουν τακτικά και το 5% είναι περιστασιακοί καπνιστές.

Ποιες οι συνέπειες στην κοινωνική ζωή του καπνιστή;
Έχουμε ακούσει πολλά για τις συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία του καπνιστή και των γύρω του, αλλά σπάνια μιλάμε για την επίδραση που έχει στην κοινωνική του ζωή. Βάσει της έρευνας, το 69% των μη καπνιστών αποφεύγουν να επισκέπτονται τους καπνιστές, καθώς δεν νιώθουν άνετα σε έναν χώρο γεμάτο καπνό.

Η έλλειψη άνεσης λειτουργεί και αντίστροφα. Το 55% των καπνιστών δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται άβολα όταν βρίσκεται με μη καπνιστές, καθώς νιώθει ότι τον περιθωριοποιούν και του ασκούν κριτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 18% των τακτικών καπνιστών κρύβει από τους οικείους του ότι καπνίζει, ποσοστό που φτάνει το 34% όταν κοιτάμε τους περιστασιακούς καπνιστές.

Τα παραπάνω δεν αλλάζουν, όταν επικεντρωνόμαστε στην ερωτική ζωή. Οι μη καπνιστές σύντροφοι των καπνιστών φαίνεται ότι είναι πιο δεκτικοί ανάμεσα στους συμμετέχοντες όσον αφορά τη συζήτηση και τις κρατικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι η κατηγορία αυτή (δηλαδή των μη καπνιστών συντρόφων καπνιστών) δείχνει μεγαλύτερη υποστήριξη «σε κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση των στατιστικών καπνίσματος, σε νέες συζητήσεις γύρω από την παύση του καπνίσματος, σε έναν καλύτερο διάλογο με τους καπνιστές και στην πρόσβαση σε καλύτερες πληροφορίες γύρω από τις εναλλακτικές». Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 17% δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αφήσει τον καπνιστή σύντροφό του λόγω του καπνίσματος.

Αν δεν φτάνουν στον χωρισμό, συχνά υπάρχουν καβγάδες. Το 36% δήλωσε ότι το κάπνισμα οδηγεί σε τσακωμούς στη σχέση. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 41%, αν κοιτάξουμε τις ηλικίες 21-34, οι οποίες έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου το κάπνισμα θεωρείται κατακριτέο.

Παράλληλα, το 54% των μη καπνιστών θεωρεί τους καπνιστές λιγότερο ελκυστικούς. Βασική αιτία; Η μυρωδιά που οι δεύτεροι κουβαλάνε πάνω τους, κυρίως στα ρούχα και τα μαλλιά τους.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;
Είναι προφανές ότι η καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή είναι να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα. Για όσους όμως δεν μπορούν ή δεν θέλουν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι καλύτερες επιλογές. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων (90%) γνωρίζει για την ύπαρξη αυτών των εναλλακτικών. Εντυπωσιακό ποσοστό, αν σκεφτούμε ότι 5 από τις 13 χώρες της έρευνας (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Αργεντινή, Αυστραλία, Μεξικό) δεν έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία από τις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων.

Γιατί οι καπνιστές δεν εγκαταλείπουν τότε το τσιγάρο;
Διότι ένα μεγάλο ποσοστό (45%), αν και γνωρίζει την ύπαρξη των εναλλακτικών προϊόντων, δεν έχει όσες πληροφορίες χρειάζεται για να προχωρήσει στην αλλαγή. Ποσοστό που ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, όταν επικεντρωνόμαστε στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Ωστόσο, το 68% των καπνιστών παραδέχτηκε ότι αν λάμβανε την απαραίτητη πληροφόρηση θα ήταν πρόθυμο να επιλέξει κάποια από τις εναλλακτικές.

Πέραν της υγείας, μπορούν αυτές οι εναλλακτικές να φέρουν αλλαγές στην κοινωνική ζωή του καπνιστή;
Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν: «Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, η χρήση μιας τέτοιας smoke-free εναλλακτικής, δηλαδή μιας εναλλακτικής χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, είχε μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους. Σχεδόν οι μισοί (48%) από όσους έκαναν την αλλαγή δήλωσαν ότι ευχαριστιούνται περισσότερο τις σχέσεις με την οικογένειά τους και τους φίλους τους, όταν υιοθέτησαν smoke-free εναλλακτικές. Και το 45% δήλωσε ότι η κοινωνική τους ζωή βελτιώθηκε, όταν στράφηκαν σε smoke-free εναλλακτικές». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ