Smart Life

Ο ελληνικός καφές ταξιδεύει κι εκτός συνόρων!

Μερικά tips από τον ειδικό για να γίνεις master του καφέ!

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_img_4782.jpg

15.000 επισκέπτες του φεστιβάλ World Of Coffee, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καφέ σε Μπρίκι

Ο ελληνικός καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας που συνδέεται άμεσα με αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, η τέχνη παρασκευής του συνεχίζει να αποτελεί ένα πραγματικό αίνιγμα, καθώς όσο εύκολα και να φαίνονται τα βήματα ψησίματος, στην πράξη θέλει τέχνη για να πετύχει το καϊμάκι.

Κάθε βήμα στο ψήσιμο του ελληνικού καφέ κρύβει από πίσω του μια ολόκληρη τέχνη, που σταδιακά όλο και περισσότεροι λάτρεις του καφέ αφήνονται στη μαγεία της. Απόδειξη της δεξιοτεχνίας που απαιτείται για την παρασκευή του, αποτελεί η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καφέ σε Μπρίκι που διοργανώνεται από το διεθνή οργανισμό καφέ Specialty Coffee Association (SCA). Ο καφές σε μπρίκι, όπως είναι η διεθνής ονομασία του αγαπημένου μας ελληνικού καφέ, κερδίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του καφέ, με αποτέλεσμα την ειδίκευσή τους σε αυτό.

Φέτος, πάνω από 15.000 επισκέπτες του φεστιβάλ World Of Coffee, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό στο Βερολίνο, όπου εκπρόσωποι από 9 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, παρασκεύασαν και σέρβιραν καφέ σε μπρίκι με το δικό τους τρόπο, επηρεασμένοι από τις παραδόσεις του τόπου τους αλλά και τις νέες τάσεις στον καφέ. Σε αυτό το ταξίδι δε θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μας Λουμίδης Παπαγάλος, όπου για 5η συνεχόμενη χρονιά αποτέλεσε τον μεγάλο χορηγό του Cezve/Ibrik Championship.

Σπύρος Αλεξόπουλος
Ο coffee expert Σπύρος Αλεξόπουλος

Θέλοντας λοιπόν, να γίνουμε κομμάτι αυτού του ταξιδιού, ο coffee expert Σπύρος Αλεξόπουλος μας αποκαλύπτει αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τον ελληνικό καφέ τόσο ξεχωριστό.

Γνώριζες σχετικά με την παρασκευή του ελληνικού καφέ ότι:

  1. Η σωστή αναλογία καφέ/νερού (brew ratio) για τον καφέ στο μπρίκι είναι συνήθως 1γρ καφέ προς 10ml νερού.
  2. Σημαντικό ρολό παίζει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε! Πρέπει να είναι απαλλαγμένο από οσμές και χλώριο έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκχυλίσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του καφέ.
  3. Το μπρίκι που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι καλός αγωγός θερμότητας έτσι ώστε να μεταφέρει τη θερμοκρασία μέσα στο σκεύος όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
  4. Η χόβολη είναι μια από τις καλύτερες εστίες θερμότητας γιατί η άμμος αγκαλιάζει το σκεύος με αποτέλεσμα να έχουμε την ίδια θερμοκρασία σε όλο το ρόφημα, σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε κάποια άλλη εστία θερμότητας προσέχουμε η φλόγα να αγκαλιάζει όλο το σκεύος.

frame.04.jpg

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε και κάποια tips για τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος τα οποία και σου αποκαλύπτουμε:

  1. Σερβίρουμε πάντα από χαμηλά και κοντά στο φλιτζάνι έτσι ώστε να κρατήσουμε το καϊμάκι και το σώμα του καφέ.
  2. Το φλιτζάνι θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και από υλικό που κρατά τη θερμότητα.
  3. Από την στιγμή που σερβίρουμε τον καφέ θα πρέπει να περιμένουμε 2-3 λεπτά, έτσι ώστε το ίζημα να καθίσει στον πάτο του φλιτζανιού για να μπορέσουμε να γευτούμε τον καφέ.

Ακολούθησε λοιπόν τις συμβουλές του και ετοιμάσου να γίνεις expert του ελληνικού καφέ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ