Market

BIOFIT: Σωματική ευεξία στα βόρεια προάστια

Ένας ολοκληρωμένος χώρος για τους λάτρεις της γυμναστικής και της άθλησης

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88512-178340.jpg

«Νους υγιής εν σώματι υγιή». Είναι μία από τις χιλιοειπωμένες φράσεις-κλισέ αλλά αυτό δε την κάνει λιγότερο αληθή. Η εκγύμναση του σώματος και η σωστή διατροφή θωρακίζουν τον οργανισμό και μας αναζωογονούν. Οι προσωπικοί γυμναστές αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Δεν δείχνουν απλά ασκήσεις αλλά έχουν προπονητική φιλοσοφία, κατεύθυνση και ικανότητα αξιολόγησης και προγραμματισμού για την επίτευξη των στόχων κάθε πελάτη τους, είτε αυτός είναι επαγγελματίας αθλητής , είτε καθιστικός ενήλικας.

Στο BIOfit βρίσκουμε εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης και επιλεγμένες υπηρεσίες, αλλά και νέα μοντέρνα ομαδικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, η συνεργασία του κέντρου με τις πιο αξιόπιστες κλινικές του λεκανοπεδίου, όπως επίσης και με τους κορυφαίους στο είδος τους επιστημονικούς συμβούλους όλων των κατηγοριών το καθιστούν ιδανικό για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Τέλος, η Biofit Academy, είναι η πρώτη Aκαδημία στην Ελλάδα που εκπαιδεύει personal trainers, παρέχοντάς τους όλα τα εφόδια αλλά και διεθνείς πιστοποιήσεις. Εκπαιδεύει γυμναστές και άλλους επαγγελματίες του χώρου ώστε να γνωρίζουν και να μπορούν να εφαρμόσουν ότι παρέχει η σύγχρονη αθλητική επιστήμη.

Αυτό που μας εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο είναι η υπηρεσία DNAfit, ένα πολύτιμο μείγμα γνώσης και επιστημονικά δομημένης τεχνικής οδηγίας για την αναβάθμιση της υπηρεσίας του γυμναστή στο ανώτερο επίπεδο με την αρωγή της γενετικής του αθλητισμού,της άσκησης και της υγείας. Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του γυμναστηρίου και κλινικό εργοφυσιολόγο Δρ. Γιώργο Βαβέτση, και την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Άννα Παπαγεωργίου, για να μάθουμε περισσότερα.

image

Ποια προσόντα χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει personal trainer;

Αυτονόητο αλλά πρέπει να αναφέρεται, η βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος προσωπικός γυμναστής (γυμναστής) είναι το προσωπικό ενδιαφέρον του για την άσκηση. Από κει και πέρα είναι απαραίτητο να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας και να κατέχει τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου. Μεγάλο μέρος των εκπαιδευομένων έχουν ήδη αποφοιτήσει από τα ΤΕΦΑΑ ή άλλες σχολές επαγγελμάτων υγείας και άσκησης καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Αθλητιατρικής Ακαδημίας των Η.Π.Α.(NASM) , υπό την αιγίδα της οποίας εκπαιδεύουμε και πιστοποιούμε, στοχεύουν στην ολοκλήρωση των γνώσεων και των τεχνικών της εφαρμοσμένης αθλητικής επιστήμης για την ανάπτυξη της ικανότητας παροχής ασφαλούς και αποτελεσματικής υπηρεσίας προσωπικού γυμναστή.

Επίσης, απαραίτητη για την πιστοποίηση προσωπικού γυμναστή είναι η κατοχή πιστοποίησης παρόχου πρώτων βοηθειών ΚΑΡΠΑ-ΑΕΑ(CPR-AED, καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης).

Τι παρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της BIOfitAcademy;

Το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης Προσωπικού Γυμναστή CertifiedPersonalTrainer(CPT), καλύπτει όλες τις βασικές και ειδικές γνώσεις για την παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής οδηγίας άσκησης . Βασική Αθλητική επιστήμη, Εμβιομηχανική, Αξιολόγηση, όλες της κατηγορίες άσκησης, Σχεδιασμό προγράμματος, τροπικότητα, εξοπλισμός, ψυχολογία , διατροφή, συμπληρώματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού και επαγγελματική ανάπτυξη.

Τα μαθήματα απευθύνονται κυρίως σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γυμναστική ή σε ήδη επαγγελματίες γυμναστές ;

Απευθύνονται σε όσους θέλουν να ενταχθούν στον χώρο των επαγγελματιών της υγείας και της άσκησης αλλά και σε αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο και επιθυμούν να αναβαθμίσουν την υπηρεσία που παρέχουν και να εξελιχθούν αναπτύσσοντας την ικανότητα συνεργασίας με επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων όπως Ιατρούς, Φυσικοθεραπευτές , Ψυχολόγους, Διαιτολόγους κ.α. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη εξατομικευμένη προπονητική οδηγία συστήνεται πια ως θεραπεία και φάρμακο επιλογής για την γενική βελτίωση της υγείας και βοηθά σημαντικά στην ευεργετική αλλαγή του τρόπου ζωής. Ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης χρόνιας νόσου και μυοσκελετικών παθήσεων. Το βασικό πρόβλημα στην συνεργασία των υπολοίπων ειδικοτήτων της υγείας και της άσκησης με πολλούς γυμναστές είναι η αδυναμία τους να αξιολογήσουν και να εξατομικεύσουν τα προπονητικά προγράμματα, ειδικά στις περιπτώσεις ειδικών πληθυσμών, χρόνιων παθήσεων όπου απαιτείται. 

Τι διάρκεια έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης CPT διαρκεί 12 εβδομάδες (12 Σαββατοκύριακα). Παράλληλα οργανώνονται και ταχύρυθμα προγράμματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις τόσο για την πιστοποίηση CPTόσο και τις ειδικές πιστοποιήσεις της NASM, RescueTrainingInternational,της DNAFit και άλλων ειδικών φορέων πιστοποίησης χρήσης εξοπλισμού άσκησης και αποκατάστασης και αθλητικών προϊόντων.

image

Ποιες πιστοποιήσεις περιλαμβάνει;

Η πιστοποίηση προσωπικού γυμναστή CPT της NASMαποτελεί την βάση για την εφαρμογή του Μοντέλου Προπόνησης Βελτιστοποίησης Απόδοσης (ΟPT) στο οποίο στηρίζεται και η εκπαίδευση για τις ειδικές πιστοποιήσεις ΕιδικούΒελτιστοποίησης Απόδοσης (PerformanceEnhancementSpecialist), Ειδικού Διορθωτικής/Ορθοπαιδικής Άσκησης (CorrectiveExerciseSpecialist), Ειδικού Αθλητικής Διατροφής(FNS), MMAtrainingSpecialistκ.α.

Τι είναι η DNAfit;

Η DNAFit αποτελεί ένα πρωτοπόρο ερευνητικό κέντρο που ειδικεύεται στην ανάλυση του γενετικού για την εξατομίκευση της προπονητικής οδηγίας και διαιτολογικής συνταγής. Η έδρα της βρίσκεται στην Αγγλία αλλά δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. Με απλά λόγια, έχει εφεύρει έναν γονιδιακό έλεγχο που ελέγχει όλα τα γονίδια που σχετίζονται με την άσκηση και την διατροφή(περίπου 40) που σε συνδυασμό με ένα προηγμένο σύστημα συνδυαστικής ανάλυσης παρέχει στους γυμναστές και στους διαιτολόγους υπερπολύτιμες πληροφορίες για την εξατομίκευση της συνταγής άσκησης και διατροφής.

image

Ποια είναι η διαφορά του από μια συνηθισμένη ανάλυση DNA, σε τί βοηθάει κάποιον η DNAfit; Γιατί να το κάνει;

Γονιδιακοί έλεγχοι γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια όμως μόλις πρόσφατα κατέστη δυνατό να οριστεί ένας γονιδιακός έλεγχος τόσων πολλών γονιδίων ταυτοχρόνως με στόχο την εκτίμηση των γενετικά προκαθορισμένων παραμέτρων που καθορίζουν την απόκριση στην άσκηση και τις διατροφικές ανάγκες κάθε αθλητή/ατόμου ξεχωριστά. Η ραγδαία ανάπτυξη της DNAFit οφείλεται στο ότι δίνει την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να «διαβάζει» το DNΑ, το γενετικό του υλικό ώστε να ξέρει ο ίδιος, οι προπονητές και οι διαιτολόγοι πως πρέπει να γυμνάζεται , να ξεκουράζεται , να τρέφεται και να προλαμβάνει τραυματισμούς σε πολύ χαμηλό κόστος.

Απευθύνεται μόνο σε γυμναστές ή και σε όσους αθλούνται γενικά;

Η DNAFit έχει βοηθήσει πολλούς κορυφαίους αθλητές να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους εξατομικεύοντας τα προγράμματα άσκησης και διατροφής τους. Πολλοί Αθλητές του στίβου, ποδοσφαιριστές της PremierLeague, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της Εθνικής μας Γιώργος Καραγκούνης έχουν υποβληθεί στους εξειδικευμένους αυτούς γονιδιακούς ελέγχους για την μεγιστοποίηση των επιδόσεών τους. Ο Γιώργος μάλιστα, μαζί με τους γυμναστές του, προγραμμάτισε την προετοιμασία του μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με την χρήση αυτού του τεστ. Είναι η επιστημονική απάντηση στο ντόπινγκ. Παίρνουμε το μέγιστο από το σώμα μας «διαβάζοντας» το.

Αυτό το τεστ είναι πολύτιμο για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου φυσικής κατάστασης. Ένα παιδί και ένας νεαρός αθλητής θα ξέρει από νωρίς πως πρέπει να τρέφεται και να γυμνάζεται σε όλη του την ζωή. Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία θα μπορέσει να βελτιώσει την υγεία του, να ελέγξει το βάρος του και να προλάβει τραυματισμούς και ασθένειες. Είναι ένα προηγμένος «οδηγός χρήσης» του σώματός μας για να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των γενετικά προκαθορισμένων αδυναμιών μας.


Ο Δρ. Γιώργος Βαβέτσης είναι Kλινικός Εργοφυσιολόγος με Διδακτορικές (PhD) και Μετα-διδακτορικές σπουδές (Post-Doc) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κλινική Εργοφυσιολογία-Βιοχημεία της Άσκησης), Μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Στατιστικής) ενώ είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα Πετοσφαίριση. Φυσιοθεραπευτής.

Η Άννα Παπαγεωργίου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθύντρια Διατροφής στο Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία» και Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».


Info: Το γυμναστήριο και η ακαδημία βρίσκονται ακριβώς κάτω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Κηφισίας 37, Μαρούσι, ΟΑΚΑ. Aθήνα, info@biofit.gr, 210-6828790. Δτ.-Παρ. 09:00 - 22:00, Σαβ. 10:00 - 17:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ