- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα φτερά τους στο ψηφιακό μέλλον άνοιξαν δεκάδες νέοι και νέες
Οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης, που πιστοποιεί την κατάρτισή τους αναφορικά με βασικές ψηφιακές δεξιότητες, όπως Social Media, Presentation Skills και Coding
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Novartis, «Ανοιχτά Φτερά», που υλοποιήθηκε φέτος σε συνεργασία με το Found.ation.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα σεμινάρια “Digital Skills” που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Ανοιχτά Φτερά» του Ομίλου Novartis σε συνεργασία με το Found.ation. Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 350 για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαρτίου. Μετά από 144 ώρες συναρπαστικής εκμάθησης, οι συμμετέχοντες έλαβαν και πιστοποιητικό παρακολούθησης, που πιστοποιεί την κατάρτισή τους αναφορικά με βασικές ψηφιακές δεξιότητες, όπως Social Media, Presentation Skills και Coding.
Το πρόγραμμα που εντάσσεται στην προσπάθεια της Novartis να υποστηρίξει τους/τις νέους/ες της χώρας με πρόσθετες γνώσεις για να ανοίξουν τα φτερά τους στην αγορά εργασίας, εστίασε φέτος στην ανάπτυξη (Upskilling) και εκμάθηση δεξιοτήτων (Reskilling), που απαντούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα “Digital Skills”
- Η Ελλάδα είναι 26η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ σε ψηφιακές δεξιότητες.
- Το 46% των πολιτών μεταξύ 16-74 στην Ελλάδα έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 57%.
- Μόνο 22% έχουν πιο εξελιγμένες ψηφιακές δεξιότητες που ξεπερνούν τις βασικές γνώσεις ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 31%.
- 31% δεν έχουν καθόλου ψηφιακές δεξιότητες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην EE είναι 17%.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή DESI Digital Economy and Society Index 2019
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Found.ation στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων ψηφιακών δεξιοτήτων και περιλάμβανε 12 κύκλους μαθημάτων με 60 μαθήματα συνολικά. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε άνεργους/ες νέους/ες απόφοιτους σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (AΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ και Κολλέγιο), ηλικίας 18 – 35, που διαθέτουν κάρτα ανεργίας.
Η κ. Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Novartis στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «H εστίαση στα δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα για τη Novartis. Στην εποχή προκλήσεων που διανύουμε, μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι συμβάλλαμε στο να εφοδιαστούν νέοι και νέες με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες μέσα από το Πρόγραμμα "Ανοιχτά Φτερά". Αυτές τις μέρες διαπιστώνουμε όλοι μας την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας στο να δίνει λύσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας και είμαστε περήφανοι που η Novartis πρωταγωνιστεί διεθνώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου της υγείας. Ελπίζουμε οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα με ενθουσιασμό ανάλογο της συμμετοχής τους σε αυτό».
Από την πλευρά του ο κ. Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Director του Found.ation επεσήμανε: «Οι συνθήκες του τελευταίου διμήνου καταδεικνύουν τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και κατά συνέπεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ελπίζουμε το Πρόγραμμα αυτό να ανοίξει το δρόμο σε άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες τις οποίες χρειάζεται τόσο η αγορά εργασίας όσο και η χώρα μας».
Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Φτερά»
Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά» του Ομίλου Novartis ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 με στόχο να υποστηρίξει νέους ανέργους στη χώρα μας, παρέχοντάς τους χρήσιμα εφόδια προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων τους πρώτη φάση του προγράμματος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (Ι.Β.ΕΠ.Ε.-ΣΕΒ), όπου προσέφερε σε νέους/ες κατάρτιση και δυνατότητα πιστοποίησης σε 5 δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς, ενισχύοντας τη θέση των νέων στον επαγγελματικό στίβο.
ο 17% των νέων που συμμετείχε στη πρώτη φάση του προγράμματος βρήκε δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα από τη λήξη των μαθημάτων.
Κατά τη διάρκεια της διετίας που λαμβάνει χώρα η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά», έγιναν πάνω 750 αιτήσεις και έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 300 νέοι/ες.
Σχετικά με τη Novartis
Η Novartis εξελίσσει την ιατρική πρακτική με στόχο τη βελτίωση και την επέκταση της ζωής των ανθρώπων. Ως μια κορυφαία παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία, χρησιμοποιούμε καινοτόμα επιστημονικά δεδομένα και ψηφιακές τεχνολογίες για τη δημιουργία θεραπειών που κάνουν τη διαφορά σε τομείς όπου υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη. Στην προσπάθεια για ανακάλυψη νέων φαρμάκων, κατατασσόμαστε σταθερά μεταξύ των εταιρειών με τη μεγαλύτερη επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη στον κόσμο. Τα προϊόντα μας αγγίζουν περισσότερους από 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ενώ ανακαλύπτουμε καινοτόμους τρόπους για τη διεύρυνση της πρόσβασης στις πιο πρόσφατες θεραπείες μας. Περίπου 108.000 άνθρωποι, πάνω από 140 εθνικοτήτων, εργάζονται στη Novartis ανά τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες: novartis.com
Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. δραστηριοποιείται στα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής και η εταιρεία απασχολεί 430 περίπου άτομα σε όλη την Ελλάδα.
Σχετικά με το Found.ation
To Found.ation είναι μια κορυφαία πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη, ενεργώντας ως κόμβος για startups, ως επιταχυντής ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και ως τεχνολογική εκπαιδευτική κυψέλη.
Βοηθά και εκπαιδεύει ανθρώπους και εταιρείες στην ψηφιακή νοοτροπία, τις τεχνολογικές πλατφόρμες και εργαλεία, παρέχοντάς τους τις δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον και δημιουργώντας μια δεξαμενή ταλέντων με νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Συνδέει εταιρείες, startups και νέα ταλέντα σε ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.
Το Found.ation ιδρύθηκε το 2011 ως ένας από τους πρώτους συνεργατικούς χώρους της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμένο σύμβουλο που καθοδηγεί τον επιχειρηματικό κόσμο στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα.
Από το 2015, το Found.ation είναι αποκλειστικός συνεργάτης του EIT Digital στο πρόγραμμα ARISE Europe, για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας.