Market

ΙΤ φιλικό προς το περιβάλλον: Στον δρόμο προς μια πράσινη ανάπτυξη

Ήξερες ότι η αποστολή ενός email 1MB ισοδυναμεί με 19 γραμμάρια CO2;

Market News
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι Πέμπτη μεσημέρι. Κάποιος στέλνει ένα σύντομο email, όχι κάτι ιδιαίτερο, σε έναν συνάδελφο που κάθεται δύο μέτρα μακριά. Ένα megabyte φεύγει προς ένα cloud. Αυτό το megabyte οφείλουμε να το σκεφτόμαστε καλά.

Για τους περισσότερους από εμάς ο ψηφιακός κόσμος είναι κάτι το αφηρημένο. Όταν χρησιμοποιούμε τον προσωπικό μας υπολογιστή για να στείλουμε ένα email, όταν ετοιμάζουμε μια παρουσίαση σε PowerPoint ή ξεκινάμε μια τηλεδιάσκεψη, δεν σκεφτόμαστε όλες τις αθόρυβες διεργασίες που πραγματοποιούνται για να ολοκληρώσουμε αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες. Δεν σκεφτόμαστε ότι απαιτούνται 16 κιλά ορυκτής ύλης για να φτιαχτεί ένας μικροεπεξεργαστής (computer chip), ούτε σκεφτόμαστε την ενέργεια που απαιτείται για να ψύξει τον Εξυπηρετητή (server) με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποστολή ενός email 1MB ισοδυναμεί με 19 γραμμάρια CO2 και προσθέτοντας 10 ανθρώπους στο email, τα γραμμάρια τετραπλασιάζονται. Κάθε προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής προκύπτει από την επεξεργασία πρώτης ύλης που αγγίζει τους 2 τόνους, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες του διαδικτύου παγκοσμίως ισοδυναμούν με την ενεργειακή απόδοση 30 πυρηνικών εργοστασίων.

Είναι αλήθεια όμως ότι τα ίδια αυτά μέσα που καταναλώνουν τόση ενέργεια και πρώτη ύλη, τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τις εργασίες μας πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά. Τα επαγγελματικά ταξίδια μπορούν πλέον να αντικαθίστανται από τηλεδιασκέψεις και η τηλεργασία μας επιτρέπει να μειώνουμε τις διαδρομές προς και από τον χώρο που εργαζόμαστε.

Αν όμως ο ψηφιακός κόσμος είναι τόσο σημαντικός για τη μετάβασή μας σε αειφόρο ανάπτυξη, πρέπει να γνωρίσει κι αυτός τη δική του πράσινη ανάπτυξη και επανάσταση. Ο ψηφιακός κόσμος έχει υψηλό περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο μόλις που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε.

Ένα email ταξιδεύει 15.000 χιλιόμετρα καλωδίων μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, γεγονός που καθιστά τον τομέα του ΙΤ ως τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Υπολογίζεται ότι 5% των servers που είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται. Αυτοί παράγουν 3,8 τόνους περιττών αερίων θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με τις εκπομπές 500.000 ευρωπαίων πολιτών, ενώ έχουν κόστος 24 δισεκατομμύρια δολάρια / έτος.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η ΑΧΑ δεσμεύτηκε από 2015 να εξορθολογήσει και να μειώσει τον αριθμό των servers που χρησιμοποιεί. Η ΑΧΑ έχει θέσει αυστηρούς κανόνες, με στόχο την καταπολέμηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 θα ηλεκτροδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούν, ως Όμιλος, να βελτιστοποιούν τον χρόνο ζωής των υπολογιστών που χρησιμοποιούν, καθώς και να σέβονται τους κανόνες ανακύκλωσης.

«Γνωρίζουμε ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, εφόσον είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την κατεύθυνση, σε επίπεδο καθημερινής μας εργασίας», λένε οι άνθρωποι του ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ AXA
Ο Όμιλος ΑΧΑ είναι παγκόσμιος ηγέτης στη χρηματοοικονομική προστασία με περισσότερους από 165.000 εργαζόμενους, εξυπηρετώντας 107 εκατ. πελάτες σε 64 χώρες. Για το έτος 2016, τα έσοδα ανήλθαν σε 100 δις ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (κέρδη προ εκτάκτων κερδών επενδύσεων) σε 5,6 δις ευρώ.
Ο Όμιλος ΑΧΑ είναι η πρώτη παγκόσμια ασφαλιστική επωνυμία για 9 συνεχή χρόνια (Interbrand Σεπτέμβριος 2017).
Η κοινή μετοχή της ΑΧΑ είναι εισηγμένη και διαπραγματεύεται με το σύμβολο της ΑΧΑ στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο Όμιλος ΑΧΑ συμπεριλαμβάνεται στους κύριους διεθνείς δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως ο Dow Jones Sustainability Index (DJSI) και ο FTSE4GOOD.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλίας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Αρχές για τη Βιώσιμη Ασφάλιση (UN Environment Programme’s Finance Initiative - UNEP FI) και έχει υπογράψει τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για Υπεύθυνες Επενδύσεις (UN Principles for Responsible Investment).