- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτήρια γίνονται talk of the town
ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος Πειραιά φωταγωγούνται και το αστικό τοπίο γίνεται μαγικό.
Το ΜΙΝΙΟΝ και ο Πύργος Πειραιά αποκτούν ξανά ζωή μέσα από τα έργα της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND.
Μπορεί οι γιορτές να πέρασαν και οι περισσότεροι από εμάς σιγά- σιγά να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στην καθημερινότητα, όμως αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας, μια από τις πιο γλυκές στιγμές που θα θυμάμαι από τα φετινά Χριστούγεννα.
Μια μέρα, από αυτές ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι οποίες δεν έχουν ημερομηνίες και ώρες- είναι απλά οι ενδιάμεσες- αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Ήθελα να είναι όπως αυτές που κάναμε μικροί με τους γονείς μας για να αισθανθούμε τον παλμό των γιορτών. Ενώ, λοιπόν, περπατούσα στην οδό Πατησίων στη συμβολή της με την Βερανζέρου και χάζευα δεξιά και αριστερά, ξαφνικά άρχισα να τρίβω τα μάτια μου. Για την ακρίβεια ένιωσα σαν να μπαίνω σε άλλη εποχή. Αιφνιδιάστηκα, δεν θα το κρύψω. Ενώ περίμενα να δω το γνωστό τσιμεντένιο κουφάρι του άλλοτε ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ που είχε καεί σε πυρκαγιά τον Δεκέμβριο του 1980 και έχω γνωρίσει μόνο μέσα από τις εξιστορήσεις και φωτογραφίες, αντίκρισα ένα κτήριο που είχε λουστεί με κάθε λογής χρώματα.
Τη θέση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου είχε πάρει ένα κτήριο που λαμποκοπούσε και το φως του αντανακλούσε σε όλον το δρόμο και τους περαστικούς. Όπως μας λένε οι λίγο μεγαλύτεροι, ερχόταν γεμάτοι χαρά και προσμονή να ψωνίσουν στο πρώτο mall της Ελλάδας, να δούν τον Άγιο Βασίλη και να πάρουν την πρώτη γεύση από Χριστούγεννα. Για την ακρίβεια Χριστούγεννα χωρίς την καθιερωμένη επίσκεψη στο ΜΙΝΙΟΝ δεν νοούνταν. Αλήθεια όμως, αναρωτήθηκα, τι έγινε; Πώς και το κτήριο είχε φωταγωγηθεί; Ποιος θέλησε να του δώσει ξανά ζωή;
Όπως καταλαβαίνετε, ρώτησα κι έμαθα ότι την πρωτοβουλία για τη φωταγώγηση του κτηρίου ανέλαβε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND. Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει να ξαναζωντανέψει το κτήριο -τοπόσημο, που είναι συνυφασμένο με τις παιδικές αναμνήσεις. Και μπορεί να μην ξαναγίνει πολυκατάστημα, αλλά στη θέση του θα είναι ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο γραφειακών και εμπορικών χώρων, που θα σέβεται την ιστορία του, το φυσικό περιβάλλον και τους επισκέπτες του.
Αντίστοιχα, το ίδιο θα γίνει και με άλλο ένα κτήριο- τοπόσημο. Τον επιβλητικό Πύργο του Πειραιά, τον οποίο επίσης φωταγώγησε η DIMAND, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Πύργος αποτελεί το ψηλότερο κτήριο του Πειραιά και το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα. Έστεκε για περισσότερα από 40 χρόνια σαν ένας κοιμισμένος γίγαντας, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν, για να συναντήσει σήμερα τον ενθουσιασμό όλων όσοι τον βλέπουν φωταγωγημένο να πρωταγωνιστεί στον εορτασμό των ημερών, «καλωσορίζοντας» τους επισκέπτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Κτήρια εγκαταλελειμμένα, που συμπλήρωναν επί σειρά ετών το γκρίζο και μουντό τοπίο των πόλεων. Κτήρια - τοπόσημα που συγκέντρωσαν και πάλι τα φλας θυμίζοντας την παλιά τους αίγλη και κατάφεραν για άλλη μια φορά να γίνουν αυτό που λέμε «talk of the town».
Ήδη τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα μας έδωσαν μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αναμένεται να θυμίσουν και πάλι τις ημέρες της δόξας τους και να γεμίσουν ξανά με κόσμο και φως και να αρχίσουμε πια να έχουμε καινούργιες αναμνήσεις μεν, το ίδιο λαμπερές δε. Τα αναμένουμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Σχόλασες; Την Παρασκευή 10 Ιουλίου το after work party ξεκινά στο Sync Athens
Ένα σταθερό, πλέον, καλοκαιρινό ραντεβού για την πόλη
Τέσσερις βραδιές, τέσσερα διαφορετικά lives, ένας καλοκαιρινός κήπος στο κέντρο της Αθήνας
H συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ
Ένα από τα σούπερ σημεία της πόλης από τα οποία βλέπεις την Ακρόπολη στο πιάτο, φιλοξενεί διαφορετικά σώου κάθε βράδυ, όλα με την ίδια επιτυχία, και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Αμπαζή.
50 σημεία της πόλης και 7 Δημοτικές Κοινότητες μετατρέπονται σε μία ανοιχτή σκηνή
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Η εκμετάλλευση του αστικού χώρου, η ποιότητα ζωής και η μείωση της εξάρτησης από τα ιδιωτικά οχήματα
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2026
Παρέες, cocktails, μουσική και η Πλατεία Καρύτση στα καλύτερά της
Άλλοι περίμεναν τον συρμό, άλλοι το "Mad about it"
Σάββατο 27 Ιουνίου, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Surf and Earth
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Οδηγός επιβίωσης για τις καυτές μέρες στην πόλη
Δωρεάν βουτιές στα νερά της Αττικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.