Αίγινα: Κοντινό, ωραίο, βρωμερό νησί!
Λέω ό,τι βλέπω με τα μάτια μου δυο μήνες τώρα
Αίγινα: Αγαπημένος προορισμός πολλών Πειραιωτών, αλλά και Αθηναίων, τόπος που επέλεξαν πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες για τη γλυκύτητα των γραμμών του και τη γαλήνη του φωτός του, τόπος παραθερισμού πολλών κοινών θνητών, το νησί βουλιάζει σήμερα από τα σκουπίδια.
Κάθε χρόνο το ίδιο θέαμα: κάδοι υπερφορτωμένοι, ανοικτοί, και δίπλα άπειρες ξεκοιλιασμένες σακούλες, που συνοδεύουν τον παραθεριστή σε όλες του τις διαδρομές στο νησί, μόλις περάσει τα όρια της πόλης της Αίγινας. Και όσοι βέβαια μένουν από την πλευρά του Μαραθώνα, Αιγινήτισσας και Πέρδικας, ζουν σε ανοιχτή χωματερή. (Δεν πήγα από την άλλη πλευρά του νησιού, λέω ό,τι βλέπω με τα μάτια μου δυο μήνες τώρα).
Ζεις σπίτι σου με μυρωδιά τα σκουπίδια, τρως στην ταβέρνα και δίπλα σου τα σκουπίδια, κολυμπάς με συντροφιά τα σκουπίδια.
Οι περαστικοί της μιας μέρας, ίσως δεν αντιλαμβάνονται τίποτα, γιατί η υποκριτική τακτική των αρχών διατηρεί τη βιτρίνα καθαρή. Την πληρώνουν για άλλη μια φορά, όσοι κατοικούν και καταβάλλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνει τα τέλη του Δήμου-για ποιες υπηρεσίες άραγε;
Φέτος το κακό παράγινε. Το θέαμα αηδιαστικό, η μπόχα ανυπόφορη. Για τον Ιούλιο, η αιτιολογία από το Δήμο ήταν ότι ένα μέρος των απορριμματοφόρων δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ (γιατί άραγε;) και είναι εκτός λειτουργίας. Για τον Αύγουστο, ότι τα πλοία, λόγω μεγάλης κίνησης, δεν δέχονται τα απορριμματοφόρα. Τα αφήνω και τα δυο χωρίς σχόλια.

Τα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:
1. Οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα θέμα απόλυτης προτεραιότητας όπως τα σκουπίδια.
2. Το κράτος για άλλη μια φορά δεν εποπτεύει την υγεία των πολιτών του και δεν ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες που οφείλει να ανταποδίδει για τα εισπραχθέντα τέλη και φόρους, συντηρώντας στο διηνεκές την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντί του.
3. Οι πολίτες, είτε περνούν είτε όχι τα απορριμματοφόρα, συνεχίζουν να κατεβάζουν τις σακούλες του σουπερμάρκετ με τα σκουπίδια τους, σακούλες τρύπιες που στάζουν και σκίζονται, και τις εναποθέτουν όπου βρουν-οι σακούλες σκουπιδιών μάλλον θεωρούνται είδος πολυτελείας-αρκεί να είναι μακριά από τα σπίτια τους, κι ας είναι μπρος στην πόρτα του γείτονα. Και περιμένουν παθητικοί μήπως γίνει το θαύμα και ξυπνήσουν από τον εφιάλτη που δηλητηριάζει όχι τις διακοπές τους, αλλά την ίδια την αναπνοή τους.
Αλλά ο Δεκαπενταύγουστος πέρασε και το θαύμα δεν έγινε! Και έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω πως δεν θα γίνει, όσο δεν αποκτούμε νοοτροπία πολίτη με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
*H Μαρία Παπαδήμα είναι καθηγήτρια ΕΚΠΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.