- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Ελλάδα «γερνάει» και το ΔΝΤ ανησυχεί
«Βαρίδι» για την οικονομία το δημογραφικό πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ττις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων.
Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια, ενώ τα ψηλά ποσοστά ανεργίας και το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος δεν διευκολύνουν την κατάσταση.
Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ, η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα: Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 - 64). Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 - 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% - 20% σήμερα.
Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα - προστίθεται στη σχετική έκθεση - η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 - 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.