Κοσμος

Αρχίζει η μάχη για τον διάδοχο του Κάμερον: Μια γυναίκα, δύο άντρες

Τερέζα Μέι vs Μπόρις Τζόνσον vs Μάικλ Γκόουβ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132272-300567.jpg

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ είναι μέχρι στιγμής οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και του πρωθυπουργικού θώκου μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, εκφράζοντας τη δέσμευσή της να συσπειρώσει τους Βρετανούς. «Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την Ε.Ε.», αναφέρει μεταξύ άλλων η Μέι σε επιστολή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times. Πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να βάλει τις βάσεις για ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

«Ορισμένοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων» πρόσθεσε η Μέι, αφήνοντας αιχμές για τον βασικό αντίπαλό της, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το όνομα του διαδόχου του Κάμερον και νέου Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος .

Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός, θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015. Η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», όπως την αποκαλούν, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες. Αν και ευρωσκεπτικίστρια η Μέι, είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην Ε.Ε..

«Έκπληξη» η υποψηφιότητα Γκόουβ

Αιφνιδίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, ανακοινώνοντας ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Ο Γκόουβ, εκ των κορυφαίων στελεχών της εκστρατείας υπέρ του Brexit, αναμενόταν να στηρίξει την υποψηφιότητα Τζόνσον. Ωστόσο, είπε: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν είναι ικανός για ηγέτης ούτε για να δημιουργήσει την ομάδα που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ». Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το όραμα του για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αισιοδοξεί να «φέρει την ενότητα και την αλλαγή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ