The Walk: o περίπατος της Αμάλ από τη Συρία στη ζωή

Ένα μικρό κορίτσι, ένα μεγάλο όνειρο: η ύψους 3,5 μέτρων μαριονέτα θα βαδίσει 8000 χιλιόμετρα και 8 χώρες για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

H 3,5 μέτρων μαριονέτα θα βαδίσει 8000 χιλιόμετρα και 8 χώρες για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα της προσφυγικής κρίσης

Από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μέχρι το Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας πόσα στερεότυπα τσακίζονται στα πόδια της Αμάλ και πόσες αγκαλιές ρίχνουν φως στον δρόμο της; Αμάλ σημαίνει ελπίδα και το ψηλό αυτό κορίτσι, η μαριονέτα των 3,5 μέτρων θα περπατήσει από τη χώρα της, τη Συρία και θα αναζητήσει τη μαμά της, θα πει την ιστορία της, θα ευαισθητοποιήσει και θα συσπειρώσει μέσω της τέχνης όλους εκείνους που βλέπουν τις Αμάλ να περνούν και να χάνονται. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του The Walk, Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, εξηγεί: «Επειδή η προσοχή του κόσμου είναι αλλού αυτή τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ξαναρχίσει η συζήτηση για την προσφυγική κρίση και να αλλάξει η αφήγηση γύρω από αυτήν. Ναι, οι πρόσφυγες χρειάζονται φαγητό και κουβέρτες, αλλά χρειάζονται επίσης αξιοπρέπεια και εκπροσώπηση, να ακουστεί η φωνή τους.

Ο σκοπός του The Walk είναι να αναδείξει τις δυνατότητες των προσφύγων, όχι μόνο τις άσχημες συνθήκες τους. Η μικρή Αμάλ έχει ύψος 3,5 μέτρα επειδή θέλουμε ο κόσμος να ανέβει αρκετά ψηλά για να τη χαιρετήσει. Θέλουμε να μας εμπνεύσει να σκεφτόμαστε υψηλά και να ενεργούμε υψηλότερα».Ήρθε η ώρα να αλλάξει το αφήγημα. Στη διαδρομή της Αμάλ θα την περιμένουν καλλιτεχνικοί φορείς και ιδιώτες για να γιορτάσουμε μαζί, να δώσουμε ελπίδα στο σκοτεινό μέλλον. Για την Αμάλ, ο στόχος είναι να βρει τη μαμά της όμως καθημερινά μικρές, ανώνυμες, προσωπικές ιστορίες μετράνε κύματα, απορρίψεις, αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση. Σ’ αυτό το ταξίδι η γλώσσα, το χρώμα, η θρησκεία δεν χαράζουν πορεία.

Μαριονέτα Αμάλ

Οι σταθμοί της Αμάλ

Στην Ελλάδα θα την υποδεχθεί πρώτη η Χίος στις 10 Αυγούστου: οι τοπικές κοινότητες θα την καλωσορίσουν τραγουδώντας παραδοσιακά Παινέματα, αυτοσχέδιους δηλαδή στίχους με ευχές. Στις 27 Αυγούστου θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά όπου χίλια πεντακόσια φωτεινά μηνύματα θα της δείξουν το δρόμο για το κέντρο της πόλης, ενώ στις 28 Αυγούστου θα «χαθεί» μέσα στο Κάστρο και θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε μία παράσταση μουσικής και χορού. Στις 29 Αυγούστου την περιμένει μία περιπέτεια αναρρίχησης στα Μετέωρα, αλλά και τα Τρίκαλα όπου θα την υποδεχτούν εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια για να την συνοδέψουν μέσα στην πόλη. Η Αμάλ θα συνεχίσει προς τη Λάρισα και στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία με τριακόσιες μαριονέτες.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα μυστήρια της πόλης τους. Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα και για να μην χάσει το δρόμο της, όπως αναφέρει το πρόγραμμα, θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της: στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της ενώ την επόμενη στο Πειραιά. Το Δημοτικό Θέατρο της ανοίγει την πόρτα και της προσφέρει ένα γλυκό νανούρισμα. Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

Μαριονέτα Αμάλ

Η τέχνη δείχνει τον δρόμο

Το «Ταξίδι» / Τhe WALK είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, με τη συμμετοχή του πολυβραβευμένου παραγωγού και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoυ συγγραφέα και θεατρικού παραγωγού David Lan, την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward. Οι κορυφαίοι δημιουργοί κούκλας από τη Νότια Αφρική Handspring Puppet Company που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες γέννησε την Αμάλ που με χαμόγελο κι αποφαστικότητα ξεκινά την πορεία της. Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα. Η Αμάλ θα περάσει κι από το σπίτι σου, το κάνουν καθημερινά. Θα κλείσεις τα μάτια ή θα δώσεις το χέρι;

Μαριονέτα Αμάλ

Το πρόγραμμα της Αμάλ: www.walkwithamal.org/el.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice