Cosmic Telegram

Stardust Notes 13.05.14

Πανσέληνος στις 14 Μαΐου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67862-136756.jpg

Εάν οι δαίμονές μου με εγκαταλείψουν, πολύ φοβάμαι ότι και οι άγγελοι θα πετάξουν επίσης μακριά.

-Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Οι Πανσέληνοι φωτίζουν ό,τι έχει βλαστήσει κάτω από την επιφάνεια. Στη νέα Σελήνη φυτεύουμε νέους σπόρους και με την Πανσέληνο βλέπουμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και εάν θέλουμε να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση που έχουν πάρει ή να αλλάξουμε πορεία. Η Πανσέληνος στον Σκορπιό επικεντρώνεται σε ό,τι βρίσκεται στο σκοτάδι, στη σκιά της συνείδησής μας, σε ό,τι κρύβουμε από τον εαυτό μας. Έχουμε παραβλέψει κάποια προειδοποιητικά σήματα; Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες μας; Είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους;

Ο Ήλιος στον Ταύρο τονίζει τι επακριβώς θέλουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Με τις Πανσελήνους έχουμε αντίθεση Ήλιου/Σελήνης - Ήλιος και Σελήνη βρίσκονται σε συμμετρικά αντίθετα ζώδια. Η αντίθεση δημιουργεί επίγνωση δύο διαφορετικών και αλληλοσυγκρουόμενων πραγμάτων: σαν θεατής σε παιχνίδι τένις γυρίζουμε το κεφάλι μας πρώτα από τη μία άκρη και μετά από την άλλη. Πολλές φορές το αποτέλεσμα μιας αντίθεσης είναι να πιεζόμαστε να επιλέξουμε πλευρά. Μπορεί όμως να επιλέξουμε τη μία άκρη. Μπορεί να μας κάνει να μην πάρουμε καμία απολύτως θέση. Μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε τη μέση οδό που μερικές φορές είναι και η καλύτερη θέση γιατί μπορούμε να έχουμε επίγνωση και των δύο άκρων, να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο ενέργειες. Ποιες είναι οι δυο διαφορετικές και αντίθετες ενέργειες αυτής της Πανσελήνου; Έχουμε τον Οικοδόμο (Ταύρος) εναντίον του Σαμποτέρ (Σκορπιός), Ηρεμία (Ταύρος) εναντίον Συναισθηματικών Καταιγίδων (Σκορπιός), Ασφάλεια (Ταύρος) εναντίον Πειρασμού (Σκορπιός), Στάτους Κβο (Ταύρος) εναντίον Κρίσης (Σκορπιός), Σεξ (Ταύρος) εναντίον Ταμπού (Σκορπιός). Αυτές είναι οι αντιθέσεις που καλούμαστε να εξισορροπήσουμε σε αυτή την Πανσέληνο. Ωστόσο και τα δύο ζώδια ενδιαφέρονται για τη δέσμευση και την επιθυμία και ειδικότερα για το σεξ, το χρήμα και την εξουσία. Αντιπαραθέσεις με αιχμή αυτά τα θέματα και αισθήματα οργής, ζήλειας και φθόνου μπορούν να ανήκουν στην γκάμα αυτής την Πανσελήνου που επηρεάζει εκτός από τους Ταύρους και του Σκορπιούς και τους Λέοντες και Υδροχόους του τρίτου δεκαημέρου ή όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια.

Ο Ταύρος είναι το ζώδιο που ενδιαφέρεται για τις αξίες (ως προς το υλικό μέρος τους) και για την αυτοεκτίμηση. Στη Δύση τα θρησκευτικά δόγματα που βασίζονται στο προπατορικό αμάρτημα και την εκδίωξη των ανθρώπων από τον παράδεισο μαζί με την έννοια της σωτηρίας έχουν διαποτίσει τη συλλογική συνείδηση. Σε μερικές χώρες μάλιστα, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έχει μεταφερθεί η θρησκευτική ζέση, η αδιαλλαξία και ο ζήλος της θρησκευτικά αδιάφορης πια δυτικής Ευρώπης, η έλλειψη αυτοεκτίμησης έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας – ένας αμαρτωλός δεν μπορεί να έχει αυτοεκτίμηση. Αυτή η δυτική θρησκευτική αντίληψη θα πρέπει να επεξηγηθεί επαρκώς σε κάποιον όπως τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, επειδή δεν υφίσταται παρόμοια αντίληψη στη δική του παράδοση, στο δικό του πολιτισμό. Για εκατομμύρια ανθρώπους δηλαδή θεωρείται αδιανόητο να μην αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με σεβασμό και εκτίμηση και για κάποια άλλα εκατομμύρια ανθρώπων το να κατέχεις και να επιδιώκεις υλικά αγαθά είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο Ταύρος συμβολίζει το χρήμα και τους εσωτερικούς πόρους που διαθέτουμε, όπως και τις αξίες που μας στηρίζουν, και εκφράζει το βαθμό αυτοεκτίμησής μας. Ως το πρώτο ζώδιο της γης μέσα στο ζωδιακό κύκλο δηλώνει επίσης και το σεβασμό που χρειάζεται να δείχνουμε στη φύση. Ο πλανήτης αντιδρά στην υπερεκμετάλλευσή του με ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές – τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ζήσουμε αρμονικά μαζί του;

Ακόμα: με κυβερνήτη την Αφροδίτη, ο Ταύρος δείχνει την υγιή σχέση που χρειάζεται να έχουμε τον εαυτό μας. Πολλές φορές τα αισθήματα αναξιότητας και δυσαρέσκειας μάς πιέζουν να απαξιώσουμε τον εαυτό μας ή να τον υπερτιμήσουμε – η Αφροδίτη, κυβερνήτης του Ταύρου, μας ρωτάει: «Τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή σου;» Λοιπόν; Τι κάνει τη ζωή σου να αξίζει; Υπάρχουν εποχές στη ζωή μας που αισθανόμαστε ασήμαντοι. Αυτές οι εποχές είναι και οι κατάλληλες για να πεις δυνατά στον εαυτό σου: «Αξίζω την αγάπη μόνο και μόνο γιατί υπάρχω». Βοηθάει ιδιαίτερα αν θυμηθείς στις στιγμές που νιώθεις χάλια, άσχημος/η, όταν αισθάνεσαι ότι δεν σε αγαπάει κανένας, όταν αισθάνεσαι ντροπή, ενοχές ή οτιδήποτε δυσάρεστο. Επαναλαμβάνοντας αυτό το μάντρα μπορεί να μην είναι το τέλειο υποκατάστατο, ή να μην αντικαθιστά την ανάγκη να ψάξεις τον εαυτό σου, αλλά πολλές φορές λειτουργεί. Κάνε το αν αισθανθείς να σε παίρνει από κάτω, αξίζει τον κόπο.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Άρης που γύρισε ανάδρομος στον Ζυγό την 1 Μαρτίου επιστρέφει σε ορθή πορεία στις 20 Μαΐου. Ο Ζυγός κυβερνάει τις διαπροσωπικές/συντροφικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις. Στο διάστημα που ο Άρης ήταν ανάδρομος δημιούργησε αμφιβολίες, διαψεύσεις, φόβο, ανησυχία, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, μπορεί και να διέλυσε σχέσεις. Από εδώ και πέρα μπορούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να αφομοιώσουμε ό,τι μάθαμε, να καταλάβουμε τι (μας) συνέβη, να κάνουμε έναν απολογισμό.

Πανσέληνος στον Σκορπιό: «Παραθέτω μια παροιμία κοινότοπη, αλλά πρέπει να την αντιγράψω γιατί ταιριάζει πολύ στην κατάστασή μου αυτή τη χρονιά: "Όταν δεν έχουμε αυτό που αγαπάμε, πρέπει να αγαπάμε αυτό που έχουμε". Είναι ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης και πιστεύω πως τελικά καταλήγουμε να αγαπάμε μόνο αυτό που έχουμε».

- Μαργαρίτα Καραπάνου, Η ζωή είναι αγρίως απίθανη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ