1821 Digital Gallery
Τι σημαίνει ο Ουρανός στον Κριό;
ΤΕΥΧΟΣ 303
STARDUST

Τι σημαίνει ο Ουρανός στον Κριό;

O Oυρανός εισβάλλει στον Kριό: αρχίζει…

O Γουίλιαμ Φόστερ είναι ένας διαζευγμένος και πρόσφατα απολυμένος μηχανικός που πάει να δει την κόρη του που έχει γενέθλια. Ένα συνηθισμένο μποτιλιάρισμα φτάνει για να τον κάνει να παρατήσει το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου και να σηκωθεί να φύγει. Κι ένας υπάλληλος που δεν έχει να του κάνει ψιλά φτάνει για να τον κάνει να  σπάσει το μαγαζί με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ. Ο Γουίλιαμ Φόστερ φτάνει μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο βρασμού. Σε μια μέρα η ζωή του Μάικλ Ντάγκλας στη «Ξεχωριστή μέρα» (Falling Down, 1993) θα αλλάξει για πάντα. Ξαφνικά και αναπότρεπτα –και με ασήμαντη αφορμή– θα εξεγερθεί γιατί δεν πάει άλλο. Αυτή η ξαφνική παρόρμηση, η ανάγκη να εξεγερθείς σε οποιαδήποτε εξουσία, καταπίεση, καθιερωμένη κοινωνική δομή, τάξη, να μην υπακούσεις σε συνήθειες και πατρόν συμπεριφορών, η ασυγκράτητη επιθυμία να απελευθερωθείς από όσους σε κρατάνε πίσω συμβολίζεται από τον πλανήτη Ουρανό, που στις 28 Μαΐου εισβάλλει στον Κριό επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τα άλλα παρορμητικά ζώδια – Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους. Μετά από την απάθεια και το μούδιασμα που προκάλεσε στις τελευταίες μοίρες των Ιχθύων, σαν νοβοκαΐνη που καθυστερούσε τον πόνο και την ίαση, τώρα ο Ουρανός στον Κριό δημιουργεί σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο διαδοχικές αναπάντεχες εκρήξεις στη μέση του πουθενά. Το φυλακισμένο τζίνι –ο θυμός– ξεπετάγεται σαν ηφαίστειο. Πού είμαι Εγώ μέσα στις σχέσεις, στη δουλειά, στην κοινωνία; Το γεγονός ότι η αντίθεση στο σύστημα δεν μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης, ή έστω μιας ουτοπίας, αλλά μπορεί να πάρει τη μορφή ενός βίαιου ξεσπάσματος, είναι μια σοβαρή απόδειξη αδιεξόδου. Κι όμως αυτός ο κόσμος που αυτοπροβάλλεται ως κοινωνία της επιλογής και στον οποίο η μόνη διαθέσιμη εναλλακτική είναι μια τυφλή εκτόνωση, θα αντιμετωπίσει τώρα τυφλή βία και εντατικοποιημένη τρομοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Ουρανό στον Κριό οι εξεγερμένοι –σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο– θα κάνουν τον εαυτό τους ΟΡΑΤΟ με κάθε τρόπο. 

Στην αντίθεση του Ουρανού στον Κριό, με τον Κρόνο στον Ζυγό, προστίθεται και ο Δίας και ο Πλούτωνας σπρώχνοντας σε δράση. Οι πλανητικές όψεις των αργών πλανητών που σχηματίζονται τώρα έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν την εκρηκτική δεκαετία του 1920, το Κραχ του ’29 με την ακόλουθη Ύφεση, την άνοδο του Φασισμού αλλά και τα επαναστατημένα 60s. Ο κόσμος μας θα αλλάξει εκ θεμελίων αλλά με τρομακτική αντίσταση από την εξουσία, που μεταμορφώνεται σε Πατέρα Αφέντη με το μαστίγιο στο χέρι. Από εδώ και πέρα τα σημαντικά γεγονότα θα επιταχυνθούν, γι’ αυτό η μόνη συμβουλή που πιθανόν έχει νόημα στη μεταβαλλόμενη συνεχώς πραγματικότητα, στην οποία η αντίδραση θα είναι παρορμητική και το στάτους κβο θα ανατραπεί, είναι να είμαστε ευέλικτοι, ψύχραιμοι, λογικοί και όσο γίνεται πιο ανοιχτοί στο καινούργιο. 

Με τον Ουρανό σε δύσκολο τετράγωνο με την Αφροδίτη της Αμερικής και τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, σχηματίζεται «όψη επανάστασης», η ίδια που υπήρχε όταν οι Αμερικάνοι εξεγέρθηκαν εναντίον των Βρετανών δημιουργώντας το αμερικάνικο έθνος. Οι Αμερικανοί που αντιμετωπίζουν την οικονομική καταστροφή δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να αφεθούν περισσότερο στις κυβερνητικές επιλογές, που τις νιώθουν ως κακομεταχείριση. Φυσικά, όπως και τότε στην Αμερικάνικη επανάσταση, το σημείο αιχμής θα είναι οι φόροι – με ακραία επίπτωση την απόσχιση μιας Πολιτείας;  

Ο Πλούτωνας είναι το αστρολογικό έμβλημα και το σύμβολο της ωμής Δύναμης και, όπως ο Ρίτσαρντ Τάρνας επισημαίνει στο βιβλίο του “Cosmos and Psyche”, στις εποχές Ουρανού/ Πλούτωνα, όπως αυτή που ξεκινάει τώρα, παρατηρούμε «την αφύπνιση της θέλησης για εξουσία». Ενώ ο Προμηθέας, το αρχέτυπο του Ουρανού, συμβολίζει την ανάγκη για επανάσταση, εξέγερση και αλλαγή, η παρουσία του Πλούτωνα πολλαπλασιάζει την ένταση, έτσι που η ενέργεια του Ουρανού να γίνει ένα ανεξέλεγκτο πυρηνικό εργοστάσιο. Η παρουσία του Κρόνου στο ναρκοπέδιο δημιουργεί ένα Ταφ-Τετράγωνο, κομίζοντας περιορισμούς, σκληρή ιεραρχία, αυτοσυγκράτηση, άρνηση, αντίθεση, όρια. Με άλλα λόγια παρεμβάλλεται ώστε να ανακόψει τη δράση, να αποτρέψει την έκρηξη, να στρογγυλέψει τις γωνίες. Με κοινωνιολογικούς όρους, ο Κρόνος εκφράζει τη συντηρητική, αυστηρή εξουσία, που όταν κινδυνεύει τιμωρεί, φοβίζει, περιορίζει, καταστέλλει. Κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο Κρόνος κατεβάζει το γενικό διακόπτη δημιουργώντας απογοήτευση και μελαγχολία. Ο μέσος άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι η υπερβολική γοητεία που του ασκεί η Εικόνα μέσα από τη βιομηχανία των Διασημοτήτων και η αέναη Κατανάλωση δεν συμβαδίζουν πια με την προσωπική του πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο σοβαρός και φοβισμένος. Ο Κρόνος δημιουργεί έναν παχύ τοίχο που οι Ουρανός/Πλούτωνας θέλουν να δυναμιτίσουν. Αυτή η αντιπαράθεση φτιάχνει το σκηνικό για κοινωνική εξέγερση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ριζοσπαστικά πολιτικά κινήματα με αιχμές την κοινωνική και προσωπική αυτονομία κι ακόμα έντονος οικολογικός ακτιβισμός και εκ βάθρων αλλαγές στην ισορροπία της εξουσίας, τοπικά και παγκόσμια. Μιλάμε πια για μετωπική σύγκρουση; ΝΑΙ. Για κοινωνική επανάσταση; Πιθανόν. Σε παγκόσμια κλίμακα; Μπορεί.  Η τελευταία χρονικά φορά που είχαμε μια παρόμοια συνάντηση πλανητών –Ουρανού/Πλούτωνα– ήταν μεταξύ 1964-68. Η σύγκρουση είναι τυπική αυτής της συμπαντικής όψης, αλλά όπως γράφει και ο Τάρνας δηλώνει «επιτάχυνση της ωριμότητας» της συλλογικής ψυχής. Η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού το 1781 έγινε στην ακμή του Διαφωτισμού, σε μια εξαιρετική εποχή που δημιούργησε την Αμερικάνικη και τη Γαλλική Επανάσταση, τη Βιομηχανική Επανάσταση και τον Ρομαντισμό. Σε όλες τις ανθρώπινες καμπές εμφανίζεται στη σκηνή ο Προμηθέας, το σύμβολο του πλανήτη Ουρανού: δηλαδή ο θρίαμβος του Λόγου, της Ατομικότητας, της Ελευθερίας, της Δημιουργικότητας, της καινούργιας Ιδέας. 

Σχετικα
Τα Ζώδια της Τετάρτης 17.05.2022
Τα Ζώδια της Τετάρτης 17.05.2022

Άρχισε… Αισιοδοξία - απαισιοδοξία είναι δύο άχρηστες λέξεις αυτή την εποχή. Όπως ένας γιατρός όταν παίρνει την πίεση ή μετράει τον πυρετό δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, έτσι κι εμείς το μόνο που χρειαζόμαστε καταρχήν είναι ανοιχτά μάτια.

Τι σημαίνει ο Ουρανός στον Κριό; 

Ο Ουρανός θα επηρεάσει καταλυτικά όσους έχουν Ήλιο ή ωροσκόπο ή και πλανήτες στους Κριό, Καρκίνο, Ζυγό, Αιγόκερω, και των οποίων η προσωπική ζωή θα επηρεαστεί από τις κοινωνικές αλλαγές στις οποίες με ή χωρίς τη θέλησή τους θα πρωταγωνιστήσουν. 

Σχετικα
Τα Ζώδια της Τρίτης 17.05.2022
Τα Ζώδια της Τρίτης 17.05.2022

*Διάβασε οπωσδήποτε και τον ωροσκόπο. 

_____________________________________________________________________________________________________________

Κριός (21 Μαρτίου - 19 Απριλίου)

Ανυπόμονος, ανήσυχος, με αίσθηση του κατεπείγοντος, θέλεις να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο ο εαυτός σου χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη των άλλων, τις κοινωνικές συμβάσεις, τους δεσμούς ή τις ιεραρχίες. Μια μέρα σηκώνεσαι και χωρίζεις, παντρεύεσαι, παραιτείσαι, αποκτάς παιδί, ερωτεύεσαι παράφορα, μεταναστεύεις, αλλάζεις ζωή, ρούχα, ιδέες, προσωπικότητα, δουλειά.

Ταύρος (20 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Έντονη διαίσθηση και προαισθήματα, ξαφνικές διαπιστώσεις, ανακαλύψεις και αποκαλύψεις, το παρελθόν μέσα από ανθρώπους και γεγονότα επιστρέφει αναπάντεχα για να ολοκληρωθεί ο κύκλος. Τραύματα/νευρώσεις/έξεις/φόβοι συνειδητοποιούνται ώστε να μετουσιωθούν. Περίεργα γυρίσματα της τύχης – από την κορυφή στο ισόγειο και από το ισόγειο στο ρετιρέ.

Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Στόχοι, όνειρα, ιδέες, επιθυμίες, φιλοδοξίες αλλάζουν ώστε να αλλάξει κατεύθυνση όλη η ζωή. Ο ενθουσιασμός έρχεται από την κοινή δράση, τις ομάδες, το μαζί. Νέοι φίλοι αντικαθιστούν τους παλιούς, ενώ νέες απόψεις επηρεάζουν σχέσεις και επαγγελματική ζωή.

Καρκίνος (22 Ιουνίου- 22 Ιουλίου)

Η επαγγελματική ζωή, ό,τι θεωρείς κοινωνική καταξίωση, η καριέρα και το στάτους σου αλλάζουν. Αν ο επαγγελματικός τομέας δεν σου δίνει ευχαρίστηση, είτε αναλαμβάνεις να στραφείς αλλού ξεκινώντας τη δική σου δουλειά είτε παραιτείσαι ή απολύεσαι ώστε μετά το πρώτο σοκ να αποφασίσεις να κάνεις αυτό που επιθυμούσες αλλά δεν τολμούσες. Σύγκρουση με πρόσωπα εξουσίας.

Λέων (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου)

Ό,τι ονομάζεις Νόημα, κοσμοθεωρία και φιλοσοφία ζωής πρόκειται να αλλάξουν βαθιά. Τα πιστεύω, οι πεποιθήσεις, η θρησκευτική αίσθηση κλονίζονται. Κάθε εξουσία και αυθεντία θα κριτικαριστούν, κάθε άποψη που είχες μέχρι τώρα θα περάσει από τις συμπληγάδες της λογικής. Το εξωτερικό, οι σπουδές και τα ταξίδια γίνονται οι πόρτες της καινούργιας σου ταυτότητας.

Παρθένος (23 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Υπάρχει το ενδεχόμενο τα έσοδα του συντρόφου σου να ανέβουν ξαφνικά από μια αύξηση ή προαγωγή (ελπίζοντας όχι και από μία αποζημίωση). Άσπρο-μαύρο στον τομέα των συνεταιρισμών ή των οικονομικών σου δοσοληψιών. Αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη μεταφυσική, βαθαίνει. Μεταξύ δανείων, κληρονομικών και διατροφών, ο Ουρανός στον 8ο οίκο σε μετεωρίζει μεταξύ πυκνού ρεαλισμού και μυστηρίου – σαν τα x-files με υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες και εξωγήινες αντιδράσεις.

Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου)

Δεν υπάρχει «για πάντα» ούτε στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά ούτε και στις επαγγελματικές συνεργασίες. Με τον Ουρανό στον Κριό κάθε πρόταση που περιέχει μέσα της τη λέξη «μονιμότητα» θα πρέπει να συνοδεύεται με την υποσημείωση «μονιμότητα: μια προσωρινή κατάσταση». Σχέσεις διαλύονται ή ουρανοκατέβατες δημιουργούνται εν ριπή οφθαλμού.

Σκορπιός (24 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου)

Ο Ουρανός δείχνει ότι θα κάνεις ξαφνική στροφή σε ό,τι αφορά Εργασία/Καθημερινότητα/Σώμα, αλλάζοντας διατροφικές ή κόβοντας άλλες βλαβερές συνήθειες, εξελίσσοντας την εργασιακή σου πραγματικότητα ή μαθαίνοντας καινούργια πράγματα, ώστε να παραμείνεις στο παιχνίδι της καριέρας – ή ξεκινώντας κάτι δικό σου;

Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Μην καταπιέσεις τις επιθυμίες σου επειδή κάποιοι συντηρητικοί θεωρούν τις επαναστατικές εμπνεύσεις σου σαν εφηβικές εκρήξεις. Μπορείς να ζήσεις ξαφνικούς έρωτες, φλογερά πάθη και εκρήξεις συναισθημάτων. Τι σημασία έχει αν αρχίζουν σαν πυροτέχνημα και έχουν την αντίστοιχη διάρκεια; Σημασία έχει η ζωντάνια που σου δίνει ο έρωτας, όχι ο χρόνος που κρατάει.

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Αναστάτωση στην οικογένεια – επειδή πας σε δικό σου σπίτι ή επειδή ανακοινώνεις ότι θα σπουδάσεις/φύγεις στο εξωτερικό; Αλλάζει έδρα η δου- λειά σου; Μια ήρεμη οικογενειακή ζωή μπορεί να απειληθεί από ένα ξαφνικό διαζύγιο. Θεωρείς ότι πρέπει να απελευθερωθείς από παλιές δεσμεύσεις, κανόνες και υποχρεώσεις. Παίρνεις την απόφαση να αλλάξεις τις σχέσεις είτε κόβοντάς τις είτε αλλάζοντάς τις.

Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Έχεις το όνομα του εκκεντρικού, τώρα θα έχεις και τη χάρη. Αρχίζεις να μιλάς για τις ιδέες, τις επιδιώξεις, τα σχέδιά σου, τις επιλογές σου, σε φίλους, γνωστούς, γονείς, καθηγητές ή συνεργάτες σου και αντιμετωπίζεις έκπληξη. Ξαφνικές ή επιβεβλημένες αλλαγές σε σχολείο, σπουδές, σπίτι, γειτονιά, τόπο εργασίας.

Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Οι ξαφνικές αλλαγές, ή οι απροσδόκητες μεταστροφές της τύχης συμβαίνουν στον τομέα της οικονομικής σου ευημερίας. Γκρεμίζεσαι ή απογειώνεσαι. Το οικονομικό σου στάτους δεν μένει το ίδιο – αν γεμίσεις το κενό που υπάρχει στην αγορά με τα προϊόντα σου ή κομίσεις στην επιχείρηση/ εταιρεία/κοινωνία κάτι καινούργιο με το ταλέντο σου, τότε θα ανήκεις στο κλαμπ των νέων πλουσίων. Αν όχι… A

*Για πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αστρολογικών σου τάσεων θα πρέπει να διαβάζεις και τον ωροσκόπο σου. gpano@stardome.gr  

Διαλεξε το ζωδιο σου

ΚΡΙΟΣ
21/3 - 19/4
Κριός
ΤΑΥΡΟΣ
20/4 - 20/5
Ταύρος
ΔΙΔΥΜΟΙ
21/5 - 21/6
Δίδυμοι
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
22/6 - 22/7
Καρκίνος
ΛΕΩΝ
23/7 - 22/8
Λέων
ΠΑΡΘΕΝΟΣ
23/8 - 22/9
Παρθένος
ΖΥΓΟΣ
23/9 - 23/10
Ζυγός
ΣΚΟΡΠΙΟΣ
24/10 - 21/11
Σκορπιός
ΤΟΞΟΤΗΣ
22/11 - 21/12
Τοξότης
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
22/12 - 19/1
Αιγόκερως
ΥΔΡΟΧΟΟΣ
20/1 - 18/2
Υδροχόος
ΙΧΘΥΕΣ
19/2 - 20/3
Ιχθύες

Θεματα

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5