Cosmic Telegram

Stardust Notes 05.03.16

Έκλειψη Ηλίου στις 9 Μαρτίου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122358-274267.jpg

H έκλειψη στους Ιχθύς μάς καλεί να επιταχύνουμε την πνευματική και δημιουργική μας ανάπτυξη. Χρειάζεται να κάνουμε βουτιά στο συλλογικό ασυνείδητο στο οποίο βρίσκεται η μυστική βιβλιοθήκη όλων των εμπειριών. Ο φόβος του άγνωστου μπορεί να προξενήσει αίσθημα πνιγμού ή και σύγχυση, άγχος και δυσφορία για τη ρευστότητα. Μερικοί πιθανόν να αισθανθούν χαμένοι στα βαθιά, όμως η εμπιστοσύνη μάς βοηθάει να κολυμπήσουμε.

Οι Ιχθύες δεν εκφράζουν την υλική σταθερότητα στην οποία μπορείς να στηριχθείς. Με τους Ιχθύς δεν μπορούμε να έχουμε ούτε τον έλεγχο. Το δώρο τους είναι η σύνδεσή μας με το σύμπαν, η αντίληψη ότι κανείς δεν είναι μόνος του, ούτε ξεκομμένος – ο ένας εξαρτάται από τον άλλο.

Οι εκλείψεις έχουν κύκλους 19 ετών – άρα στις 9 Μαρτίου του 1997 είχαμε πάλι μια Ηλιακή Έκλειψη στις 18º31´ των Ιχθύων. Μπορείς να θυμηθείς τι σημαντικό συνέβαινε τότε στη ζωή σου και κυρίως αν ανήκεις στα μεταβλητά ζώδια ή έχεις ωροσκόπο σε αυτά σε μοίρες σχετικές με την έκλειψη ώστε να κάνεις τους κατάλληλους συσχετισμούς του τότε με το τώρα. Ή θυμήσου τι συνέβη στη ζωή σου πριν έξι μήνες, γύρω από την Ηλιακή Έκλειψη στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20º της Παρθένου, που είναι σχεδόν αντίθετη με αυτή την έκλειψη.

Ο Ερμής, ο Ποσειδώνας, ο Χείρωνας αλλά και η Δήμητρα (Ceres), που βρίσκονται στους Ιχθύς, ενεργοποιούνται ακόμα περισσότερο με την έκλειψη: είναι από τις περιόδους που το ενδιαφέρον στρέφεται στον εξαγνισμό, στην εσωτερική κάθαρση, στην απαλλαγή μας από έξεις και ελαττώματα. Είναι μια στιγμή που καλούμαστε να διακρίνουμε το αληθινό από το ψεύτικο, την αγάπη από τον εγωισμό.

Κατά τη διάρκεια της Έκλειψης ο Ήλιος κάνει σύνοδο με τον Χείρωνα – αυτή η όψη μπορεί να μας επηρεάσει με δύο τρόπους: είτε (1) να αισθανθείς θύμα των περιστάσεων, να νιώσεις ηττημένος/η επειδή δεν έχεις καταφέρει όσα ονειρεύεσαι ή επιδιώκεις, να μαραζώνεις γιατί δεν καλύπτεσαι συναισθηματικά, να παραδοθείς στα δάκρυα και την απελπισία, είτε (2) να αφήσεις να υπερισχύσουν η κατανόηση, η τρυφερότητα, το μεγάλο ναι στη ζωή και τις πληγές σου ώστε να αρχίσει η ίαση. Μην αφήσεις την ανασφάλεια να σε καταβάλει – ναι, η ζωή είναι πολλές φορές ανηλεής και ο Χείρωνας τονίζει τις σκληρές εμπειρίες. Όταν η καρδιά βρίσκει το φυσικό της ρυθμό το θαύμα είναι παρόν. Δώσε προσοχή στα αισθήματά σου την περίοδο της Έκλειψης γιατί σε οδηγούν σε κάτι καλύτερο. Δείξε συμπάθεια και επιείκεια. Κάνε μια επιπλέον προσπάθεια στις σχέσεις σου – δείξε το νοιάξιμό σου σε αυτόν/ήν που λες ότι αγαπάς. Συγχώρεσε και προχώρα.

Ο Ερμής επίσης κάνει σύνοδο με τον Ποσειδώνα στις 11 Μαρτίου: αυτή η όψη μειώνει τη λογική, διαστρέφει τις πληροφορίες, εξιδανικεύει τα γεγονότα, υποσκάπτει τις γνώμες, μας κάνει επιρρεπείς στην παραπλάνηση και το ψέμα, δημιουργεί ευσεβείς πόθους παραβλέποντας την πραγματικότητα. Προσοχή.

Σημαντικές είναι οι ημερομηνίες 15, 16 και 27 Μαρτίου, όταν περνάνε διαδοχικά από το σημείο της Έκλειψης ο Ερμής, η Δήμητρα και η Αφροδίτη. Επίσης ο Δίας από την Παρθένο κάνει αντίθεση με Ήλιο/Σελήνη κατά τη διάρκεια της Έκλειψης εξωθώντας μας σε υπερβολική συμπεριφορά και αντιδράσεις, αλλά και αυξάνοντας τη διαίσθηση και την ανάγκη να δυναμώσουμε την πίστη μας σε ένα στόχο, μια ιδέα, μια επιδίωξη ή μια σχέση (Δίας/Σελήνη) και ταυτόχρονα ενεργοποιώντας την επιθυμία για μεγάλους στόχους, μεγάλες περιπέτειες, μεγάλες νίκες αλλά και συχνά δημιουργώντας δυσφορία για τις μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν συντελεστεί ακόμα ή και θλίψη που η πραγματικότητα δεν απογειώνεται (Δίας/Ήλιος).

Ζούμε σε κοινωνίες που έχουν κάνει το συναίσθημα καταναλωτικό προϊόν –το συναίσθημα πουλάει προϊόντα– και ειρωνεύονται τα όνειρα, τη διαίσθηση ή ό,τι δεν χωράει στη λογική. Στο μοντέρνο δυτικό κόσμο θεωρούμαστε επιτυχημένοι αν τα καταφέρουμε υλικά κι όχι όταν καλλιεργούμε τη φαντασία ή την κατανόηση και τη συμπάθεια για τους άλλους ανθρώπους και τη φύση. Ο πνευματικός εαυτός μας όμως δεν χορταίνει με φαγητό, σεξ, αλκοόλ ή τη σωστή κολόνια. Τι ικανοποιεί τις μύχιες επιθυμίες σου; Τι σε κάνει να νιώθεις ησυχία και χαρά στην ψυχή σου όταν έχεις λύσει τα βιοτικά προβλήματά σου;

Αυτή η Νέα Σελήνη/Έκλειψη Ηλίου εκφράζει μια σημαντική αρχή, την Ευγνωμοσύνη – τη βαθιά κατανόηση ότι η ζωή είναι δώρο και όχι βάρος, ή διεκπεραίωση. Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές παραδόσεις που μιλάνε για πτώση από τον Παράδεισο, που ακόμα και αν δεν ανατραφήκαμε με αυτές έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο με την υποχρέωση να εξαγνιστούμε στην παρούσα ζωή. Κανένας δεν γεννιέται αμαρτωλός. Οι Ινδιάνοι πίστευαν κάτι που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο: «Ποτέ μην κρίνεις έναν άνθρωπο μέχρι να κάνεις ένα μίλι με τα μοκασίνια του».

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου και στις αρχές του τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 16-23°.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ