Cosmic Telegram

Stardust Notes 26.09.15

Έκλειψη Σελήνης στις 28 Σεπτεμβρίου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108664-215380.jpg

Ναι, πολλές φορές αναρωτιόμαστε: Τι θέλω στη ζωή μου; Από ποιους το θέλω; Με τι τρόπο θα κάνω πραγματικότητά τις επιθυμίες και τους στόχους μου; Τι είναι αλήθεια; Τι είναι πραγματικό; Η Έκλειψη Σελήνης δείχνει ότι τέτοιου είδους απαντήσεις δεν μπορούν να έρθουν από το μυαλό αλλά από την καρδιά.

H ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, όπως και σε κομμάτια της Αφρικής. Στην Αθήνα η έκλειψη, που θα διαρκέσει 3 ώρες και 20 λεπτά, θα είναι ορατή σε όλες τις φάσεις της. Να θυμίσω ότι μια ολική έκλειψη Σελήνης μερικές φορές ονομάζεται Αιμάτινη Σελήνη, με τη σελήνη να φαίνεται κόκκινη.

Αυτή η Πανσέληνος είναι ταυτόχρονα Έκλειψη Σελήνης και Σούπερ Σελήνη. Σούπερ Σελήνη έχουμε όταν η Σελήνη φτάνει στο πιο κοντινό σημείο της με τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο) και αισθανόμαστε την επιρροή της περισσότερο έντονα. Με τη Σελήνη που σχετίζεται με το σώμα και τα αισθήματα η ευαισθησία οξύνεται και γίνεται υπερευαισθησία και τα αισθήματα μεγεθύνονται σε βαθμό ανικανοποίητου.

Στη διάρκεια μιας έκλειψης βιώνουμε τη Σελήνη απευθείας – το φως της δεν είναι αντανάκλαση του Ήλιου αλλά φωτίζει άμεσα τη βαθύτερη συναισθηματική μας υπόσταση. Η Σελήνη στον Κριό είναι ειλικρινής, άμεση, αδιάφορη συναισθηματικά αλλά και ενθουσιώδης, προσανατολισμένη στη δράση, πιεστική, ανυπόμονη, που χάνει εύκολα το ενδιαφέρον της, που ενδιαφέρεται για το νέο, το καινούργιο, το ανεξερεύνητο, απεχθάνεται τη ρουτίνα, αναζητάει νέες προκλήσεις. Πιστεύει ότι έχει όλες τις απαντήσεις. Ανήσυχη, ανταγωνιστική, δυναμική.

Απέναντι στη Σελήνη, ο Ήλιος στον Ζυγό βάζει φρένο στην ορμητικότητα της Σελήνης στον Κριό: Δεν μπορείς να πετάς μια αλήθεια στο πρόσωπο οποιουδήποτε άλλου. Η μόνη πραγματική αλήθεια είναι η αλήθεια που ανακαλύπτει ο καθένας μόνος του. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αγαπάνε τον εαυτό τους όταν βλέπουν στα μάτια κάποιου που μετράει πραγματικά για αυτούς να καθρεφτίζεται μια εικόνα αγάπης για το πρόσωπό τους.

Ο Ίρβιν Γιάλομ στο βιβλίο του «Η μάνα και το νόημα της ζωής» διηγείται την ιστορία μιας θεραπευόμενής του που συμπίπτει και φωτίζει απόλυτα το νόημα αυτής της δυναμικής Έκλειψης στον Κριό: «Στην εφηβεία της η κοπέλα αυτή είχε παγιδευτεί σε μια μακριά και πικρή διαμάχη με τον μονίμως αρνητικό πατέρα της. Όταν έφυγε πρώτη φορά από το σπίτι, την πήγε εκείνος με το αυτοκίνητό του στο κολέγιο και της κατέστρεψε όλη τη διαδρομή με το γνωστό του τρόπο, γκρινιάζοντας συνέχεια για το άσχημο και γεμάτο σκουπίδια ρυάκι που κυλούσε πλάι στο δρόμο. Εκείνη αντίθετα έβλεπε ένα όμορφο, γραφικό, αμόλυντο ποταμάκι. Πολλά χρόνια αργότερα μετά το θάνατο του πατέρα της έτυχε να ξαναπεράσει τη διαδρομή μόνη της και τότε παρατήρησε ότι υπήρχαν δύο ρυάκια, ένα στην κάθε πλευρά του δρόμου. «Αυτή τη φορά οδηγώντας εγώ» είπε θλιμμένα «και το ρυάκι που έβλεπα από το παράθυρο του οδηγού ήταν ακριβώς όπως το είχε περιγράψει ο πατέρας μου, άσχημο και μολυσμένο».

Κάποιοι βλέπουμε από την πλευρά του πατέρα, κάποιοι από την πλευρά της κόρης. Κάποιες φορές πρέπει να αφήσουμε το δικό μας παράθυρο για να κοιτάξουμε από το παράθυρο κάποιου άλλου. Να βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές απόψεις, ιδέες, πεποιθήσεις και να ακούσουμε τον άλλο.

Αυτή η Πανσέληνος/Έκλειψη στον Κριό κάνει σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό στον Κριό και τριγωνίζει τον Κρόνο στον Τοξότη: χρειάζεται να βρούμε εποικοδομητικούς τρόπους για να διοχετεύσουμε τη σύγχυση και το θυμό. Μην ξεχνάς το μαχητή μέσα σου, που ίσως κρύβεται κάτω από φόβους και ανασφάλειες. Ο Άρης, ο κυβερνήτης του Κριού που βρίσκεται στην Παρθένο, τετραγωνίζει τον Κρόνο –δηλώνοντας φόβο να διεκδικήσουμε, δοκιμασίες και αντιξοότητες αλλά και αντοχή και υπομονή– και κάνει αντίθεση με τον Ποσειδώνα – επιθετικότητα, χειραγώγηση, αίσθηση ψεύτικης παντοδυναμίας, θύματα των περιστάσεων, ρομαντισμός, ανέφικτοι έρωτες. Δηλαδή;

ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει επιστροφή, δεν μας επιτρέπεται να παραμείνουμε ίδιοι. Η ακινησία γίνεται βάλτος και μας πνίγει. Μια ολόκληρη εποχή τελειώνει και μια καινούργια πραγματικότητα αναδύεται, έστω κι αν είναι συγκεχυμένη, ρευστή, απροσδιόριστη. Αυτή τη μετάβαση χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Καθένας με τον τρόπο του, με το δικό του επίπεδο γνώσης και συνειδητότητας, αλλά όλοι μαζί. Όσο μεγαλύτερη κατανόηση δείχνουμε ο ένας στον άλλο και όσο περισσότερο αλληλοστηριζόμαστε τόσο ευκολότερη και γρηγορότερη θα είναι η μετάβαση προς το καινούργιο.

Το μήνυμα της Έκλειψης Σελήνης στον Κριό είναι διαυγές: Να είμαστε δυνατοί. Πολύ δυνατοί. Όχι όμως πάρα πολύ δυνατοί, για να μπορούμε να λυγίζουμε όταν ο άνεμος δυναμώνει. Μην αφήσεις ό,τι δεν μπορείς να κάνεις να επηρεάσει ό,τι μπορείς να καταφέρεις.

* Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο πρώτο δεκαημέρο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 2-8°. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ