Κοσμος

Καλά κάναμε και τους εκτελέσαμε

Ο Ινδονήσιος εισαγγελέας για τις ξένες αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95566-191797.jpg

Τη χτεσινή  εκτέλεση οχτώ καταδικασμένων εμπόρων ναρκωτικών (οι εφτά αλλοδαποί) υπερασπίστηκε σήμερα Τετάρτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Ινδονησίας, αποκρούοντας τις διεθνείς αντιδράσεις για το θέμα.

Λεπτομερέστερα, ο γενικός εισαγγελέας κ. Χ. Μ. Πρασέτιο δήλωσε: «Δίνουμε μάχη κατά των φρικτών ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά και απειλούν την επιβίωση του έθνους μας. Θα ήθελα να πω ότι μια εκτέλεση δεν είναι κάτι ευχάριστο, δεν είναι αστείο. Αλλά πρέπει να το κάνουμε, για να σώσουμε τη χώρα από τον κίνδυνο των ναρκωτικών. Δεν γινόμαστε εχθροί με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εκτελεσμένοι. Αυτό που πολεμάμε είναι τα ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά».

Οι εκτελεσμένοι ήταν τέσσερις Νιγηριανοί, δυο Αυστραλοί, ένας Βραζιλιάνος κι ένας Ινδονήσιος. Στο δρόμο τους για το στρατιωτικό εκτελεστικό απόσπασμα έψελναν ύμνους, ενώ δε θέλησαν να τους δέσουν τα μάτια. Υπήρχε και ένατο πρόσωπο καταδικασμένο σ΄ εκτέλεση, η Φιλιππινέζα κ. Μέρι Τζέιν Βελόζο, αλλά για την ώρα η ποινή της δεν εφαρμόστηκε, επειδή την τελευταία στιγμή μια γυναίκα παραδόθηκε από τύψεις, δηλώνοντας ότι παραπλάνησε την καταδικασμένη σε θάνατο για να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην βαλίτσα της. Η κ. Βελόζο εξαρχής δήλωνε ότι ήταν αθώα. 

Οι διεθνείς αντιδράσεις, από τις οποίες απουσιάζει η Νιγηρία, όπου επίσης ισχύει θανατική ποινή:

· Στη Μανίλα των Φιλιππίνων, η προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς

· Η Αυστραλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ινδονησία 

· Η Βραζιλία εξέφρασε «βαθιά οδύνη» για την εκτέλεση του υπηκόου της, η οικογένεια του οποίου υποστηρίζει ότι ήταν ψυχικά ασθενής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία είναι μια ασιατική χώρα, κατά βάση μουσουλμανική, με σχετικά μετριοπαθές καθεστώς και υπαρκτές αστικές ελευθερίες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ