Visual Browsing
Brookings για Ελλάδα: Η χώρα βαδίζει στο πουθενά

Brookings για Ελλάδα: Η χώρα βαδίζει στο πουθενά

Δύο σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα

«Ο εφιάλτης είναι ήδη εδώ» αναφέρει για την ελληνική κρίση οικονομικός αναλυτής στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου Brookings. Σύμφωνα με το άρθρο του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, επίπονη συμφωνία με εταίρους και δανειστές ή μετάβαση σε μια οικονομία κρατικού καπιταλισμού τύπου Βενεζουέλας ή Ρωσίας, για την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον απαραίτητο κομματικό μηχανισμό, είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο υπάρχει αμφιβολία για την τάση αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο το 2014, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, μεγάλωσε κατά 0,6%, ενώ σε αντίστοιχο κίνδυνο τίθεται και η τάση αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, που το περασμένο έτος κινήθηκε επίσης στο 0.6%. Ο πολιτικός κίνδυνος θεωρείται η βασική αιτία για το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί το κλίμα οικονομικής ανάκαμψης. Σημειώνεται επίσης ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα μοιάζει ευχαριστημένη από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ωστόσο, το σχετικό κλίμα δείχνει αργά αλλά σταθερά να αλλάζει. «Πίσω από τα παγωμένα χαμόγελα της κυβέρνησης, οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η χώρα βαδίζει κυριολεκτικά στο πουθενά» τονίζει ο αρθρογράφος.

Τα δύο σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει η Brookings, είναι: 

«Το βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή»: Το επικρατέστερο σενάριο. Η κυβέρνηση, σε ένα δραματικό Σαββατοκύριακο στα τέλη Απριλίου ή κατά τη διάρκεια του Μαΐου, λίγο πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, παίρνει την τελική απόφαση. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,παίρνει την πρωτοβουλία και ανακοινώνει μία επίπονη αλλά αναγκαία συμφωνία. Παρά τις πιθανές ρητορικές διαφοροποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητούν οι εταίροι θα εφαρμοστούν πλήρως και η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, αλλιώς οι πιστωτές δεν πρόκειται να ανοίξουν την "κάνουλα" της χρηματοδότησης».

Η «εθνολαϊκιστική» κυβέρνηση αγκαλιάζει έναν «νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό», δηλαδή τον συνδυασμό αριστερής και εθνικιστικής ρητορείας με μία πολιτική απορρύθμισης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων. Το σενάριο της «εσωτερικής έκρηξης» ή αλλιώς Grexident: Οδηγημένη στα άκρα από μία εσωτερική αδράνεια και αυξανόμενη ανικανότητα, η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε ένα παιχνίδι μηδενικής αποτελεσματικότητας, δεν λαμβάνει χρήματα από τους πιστωτές και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για μία κατάρρευση της οικονομίας. Η αρχική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για μία αυτοδύναμη, απομονωμένη χώρα με κρατικό καπιταλισμό τύπου Τσάβες - Μαδούρο της Βενεζουέλας ή Πούτιν της Ρωσίας προϋποθέτει ισχυρό μηχανισμό ελέγχου του κράτους και κομματικό στρατό με δομή – δεδομένα τα οποία δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, η χρεοκοπία εντός του ευρώ οδηγεί την κυβέρνηση είτε σε παράδοση στους πιστωτές είτε σε νέες εκλογές εν μέσω πανικού και ελέγχου κίνησης κεφαλαίων.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5