Κοσμος

FT: «Ο Τσίπρας δεν θα βρει τη λύτρωση στη Μόσχα»

Καλύτερα να μιλήσει με τον Πούτιν για αθλητικά και για τον καιρό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93306-187675.jpg

«Ο Τσίπρας δεν θα βρει τη λύτρωση στη Μόσχα», εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής των Financial Times, Wolfgang Münchau, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν θα γνωρίζει πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δώσει τα μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

«Την ώρα που οι επιλογές για την Ελλάδα λιγοστεύουν, ήρθε η ώρα να εξετάσει μια στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία ως μέρος του plan B; Αυτό θα το διαπιστώσουμε την Τετάρτη κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα», αναφέρει ο Γερμανός αναλυτής και συνεχίζει: «Ενόψει μιας εξόδου από την Ευρωζώνη η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει μια χρηματοδότηση για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα. Για αντάλλαγμα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να μποϊκοτάρει τον αγωγό που θα περάσει από την Αδριατική, μέσω του οποίου η Ε.Ε. ελπίζει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της Κασπίας, παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος. Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού, πάνω από 500 χιλιόμετρα, θα περνάει μέσα από την ελληνική επικράτεια». «Μακάρι να ήταν τόσο απλό», σημειώνει ο Wolfgang Münchau και λέει ότι διατηρεί πολλές επιφυλάξεις για αρκετούς λόγους. Όπως: «Η οικονομία της Ρωσίας είναι σε κακή κατάσταση. Η Ρωσία από τις κυρώσεις εις βάρος της δεν θα μείνει χωρίς χρήματα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν θα συνεργάζεται στενά με μια χώρα που πρέπει να διαχειριστεί το δικό της οικονομικό πρόβλημα. Θα πρέπει οι Ρώσοι να ξέρουν πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και η Μόσχα δεν μπορεί να σπαταλήσει τόσα».

Ένας δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, είναι ότι η σχέση ενός κάτους μέλος με την Ε.Ε. βασίζεται σε διεθνείς συνθήκες. Τα κράτη μέλη έχουν νομικά δικαιώματα και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα για την προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Εάν οι Έλληνες συνάψουν μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία, θα βρεθούν ολομόναχοι. Και σε μια τέτοια σχέση είναι ολοφάνερο ποιος θα κινεί τα νήματα και θα παίρνει τις αποφάσεις. «Θέλουν πραγματικά οι Έλληνες τον Πούτιν ως πιστωτή τους», αναρωτιέται ο αναλυτής. Τέλος, επισημαίνει ότι σύντομα η Ρωσία και η Ε.Ε. θα βρουν μια λύση στο θέμα της Ουκρανίας. «Οι κυρώσεις θα αρθούν και οι σχέσεις τους θα εξομαλυνθούν. Κι όταν γίνει αυτό ποια θα είναι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία;». Εξ ου και ο Münchau κλείνει με μια συμβουλή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Προτείνω να μιλήσει με τον Πούτιν για αθλητικά και για τον καιρό και να γυρίσει γρήγορα πίσω στην πατρίδα του για να προωθήσει μια συγκροτημένη οικονομική πολιτική, η οποία δεν θα βασίζεται στη Ρωσία».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ