Visual Browsing
Τα ξένα μίντια για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Τα ξένα μίντια για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Από «καλό κλίμα», σκίζουμε

Μια επιλογή από δημοσιεύματα των ξένων (γερμανικών και άλλων) μίντια για τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, που ομοφωνούν ότι το κλίμα ήαν καλό αλλά επί της ουσίας καμιά πλευρά δε δεσμεύτηκε για τίποτα.

ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: «Η Μέρκελ καλωσορίζει τον Τσίπρα λέγοντας ότι επιθυμεί η Ελλάδα να πετύχει». Η κ. Μέρκελ άπλωσε το χέρι στο Έλληνα πρωθυπουργό στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία, λέγοντας ότι η χώρα του ανήκει στην Ευρώπη και επιθυμεί η οικονομία της Ελλάδας να πετύχει. Η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε προσφορά οικονομικής βοήθειας από μέρους της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.. Δήλωσε ότι θέλει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τον Α. Τσίπρα.

Guardian: Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας στάθηκε δίπλα στην Άγκελα Μέρκελ και ζήτησε πολεμικές επανορθώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα τη Δευτέρα το βράδυ, παρά το ότι ο Α. Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος επεδίωξαν συμφιλιωθούν μετά από εβδομάδες εντεινόμενων τριβών.

Σχετικα
Ισραήλ: Καταιγισμός από ρουκέτες - Ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ
Ισραήλ: Καταιγισμός από ρουκέτες - Ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ

Η Μέρκελ ήταν κάθετη, ενώ φαινόταν να αισθάνεται άβολα και ενοχλημένη. «Σύμφωνα με την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», είπε. Ενώ οι δύο τους συγκρούστηκαν για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρξε κανένα σημάδι κάποιας συμφωνίας στην ουσία της διαφωνίας τους για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τού τι πρέπει να κάνει ο Τσίπρας για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία.

Financial Times: Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να εργαστούν από κοινού για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την ελληνική οικονομική κρίση σε μια απόπειρα να δώσουν έναν συμφιλιωτικό τόνo.

Ωστόσο και οι δύο ανέφεραν ότι η συνάντηση δεν ήταν η περίσταση για λεπτομερείς συζητήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σχετικα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Τουρκία: Έκθεση για Αγία Σοφία και Πατριαρχείο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Τουρκία: Έκθεση για Αγία Σοφία και Πατριαρχείο

New York Times: O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιδίωξαν τη Δευτέρα να αναθερμάνουν τη σχέση τους, λέγοντας ότι εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν την Αθήνα να φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές που θα αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με συμφιλιωτικό τόνο, χωρίς ωστόσο να υποσχεθεί τίποτα συγκεκριμένο αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που δανειστές, όπως η Γερμανία, θέλουν να δουν πριν πληρώσουν και άλλα χρήματα.

Reuters: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έκαναν μια δημόσια έκθεση της αμοιβαίας καλής θέλησης τη Δευτέρα, καλώντας τους Έλληνες και τους Γερμανούς ν΄ αφήσουν στην άκρη τις αλληλοκατηγορίες και τα στερεότυπα και να εργαστούν για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ωστόσο, παρά τα θερμά λόγια στην πρώτη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν κατάφεραν να αμβλύνουν τις διαφορές αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει ρευστό από τους δανειστές της.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Die Zeit: «Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον», αναφέρει στο τίτλο διαδικτυακού δημοσιεύματος της η εφημερίδα αναφερόμενη στις δηλώσεις του Α. Τσίπρα: «"Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, οι Γερμανοί δεν ευθύνονται για την κατάσταση στην Ελλάδα", ανέφερε ο Α. Τσίπρας στο Βερολίνο. Έδειξε διάθεση επικοινωνίας με την Μέρκελ».

Handelsblatt: Η καλή διάθεση μεταξύ των δύο ηγετών δε συνοδεύτηκε από καμία ουσιαστική πρόοδο στα θέματα της κρίσης, αφού ο Α. Τσίπρας -αντίθετα με τις όποιες διαρροές από την Αθήνα- δε δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Spiegel: Αξιοσημείωτη η συμφιλιωτική διάθεση κι από τις δύο πλευρές.

Welt: Η κ. Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεσμευτεί για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς εκπροσωπεί μόνο μία από τις 19 χώρες που συναποτελούν την Ευρωζώνη.

Bild: «Μέρκελ: Θέλουμε η Ελλάδα δυνατή». «Συνάντηση στην καγκελαρία. Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θέλει διάλογο με την Ευρώπη και τη Γερμανία, επιμένει ωστόσο στις επανορθώσεις».

(Φωτογραία ΑΠΕ - ΜΠΕ Anrdea Bonetti)

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5