1821 Digital Gallery
Ομπάμα: «Ενωμένοι να εξολοθρεύσουμε το Δίκτυο του Θανάτου» (video)

Ομπάμα: «Ενωμένοι να εξολοθρεύσουμε το Δίκτυο του Θανάτου» (video)

Ο ΟΗΕ βάζει στόχο να σταματήσει τη στρατολόγηση τζιχαντιστών

Ομόφωνο και δεσμευτικό για όλα τα κράτη μέλη ψήφισμα έλαβε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απαιτώντας από τις ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας να «προλαμβάνουν και να καταστέλλουν» τη στρατολόγηση καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και προεδρεύων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε να συνεχιστεί η παγκόσμια προσπάθεια εξολόθρευσης του «Δικτύου του Θανάτου», όπως αποκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καλεί τα κράτη μέλη του να καταστήσουν ποινικώς κολάσιμο αδίκημα για τους υπηκόους τους το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος. Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη εξαιτίας της είδησης του νέου αποκεφαλισμού ομήρου στην Αλγερία από ακραίους ισλαμιστές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι επίκειται επίθεση της Αλ Κάιντα.

image

Σχετικα
Alec Baldwin: Η πρώτη αντίδραση μετά το δυστύχημα
Alec Baldwin: Η πρώτη αντίδραση μετά το δυστύχημα

«Οι αποφάσεις πρέπει να ακολουθούνται από απτές δεσμεύσεις, ώστε να λογοδοτούμε όταν αποτυγχάνουμε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε, «την επόμενη χρονιά πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα στέρεα βήματα που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες στις χώρες μας», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές επί συριακού και ιρακινού εδάφους κατά στόχων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζονται με τη συμμετοχή αραβικών κρατών.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 120 Άραβες διανοούμενοι υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς το Ισλαμικό Κράτος με την οποία καταδικάζουν την ιδεολογία του. «Το ισλάμ δεν επιτρέπει να θανατώνονται αθώοι. Το ισλάμ δεν επιτρέπει να σκοτώνονται απεσταλμένοι κρατών, πρεσβευτές, διπλωμάτες. Κι ως εκ τούτου δεν επιτρέπει να θανατώνονται δημοσιογράφοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων», αναφέρουν οι Άραβες διανοούμενοι.

Από την πλευρά της Ε.Ε. ο συντονιστής για θέματα αντιτρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ προέβη στην εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα, φοβούμενη ότι θα επισκιαστεί από την πιο αδίστακτη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενδέχεται να προσπαθήσει να αποδείξει την ισχύ της εξαπολύοντας επιθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

Σχετικα
Βασιλικός γάμος στην Αθήνα: Οι προετοιμασίες και η δεξίωση
Βασιλικός γάμος στην Αθήνα: Οι προετοιμασίες και η δεξίωση

Με τη διεθνή κοινότητα να είναι επικεντρωμένη στην προέλαση του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, ο Ζιλ ντε Κερσόβ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ της οργάνωσης αυτής και της Αλ Κάιντα, η οποία έχει αποκηρύξει το ΙΚ καθώς το θεωρεί πολύ βάρβαρο.

«Είναι πιθανό η Αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι η οργάνωση είναι ακόμη ισχυρή, ότι εξακολουθεί να είναι στο παιχνίδι», είπε ο ντε Κερσόβ μιλώντας σε μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιοι μαχητές της Αλ Κάιντα μετακινήθηκαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη Συρία, όπου δημιούργησαν την ομάδα Χορασάν. Σημείωσε επίσης ότι φαίνεται πως η ομάδα αυτή σχεδίαζε να στρατολογήσει Ευρωπαίους που είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν και να τους πείσει να χρησιμοποιήσει τα διαβατήριά τους για να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περισσότεροι από 3.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται στη Συρία, έχουν ταξιδέψει εκεί ή σκοπεύουν να πάνε για να πολεμήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να φέρουν τη βία πίσω στην Ευρώπη όταν επιστρέψουν.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5