Κοσμος

Ανάλυση Forbes: Ελληνική υπεροπλία στον αέρα απέναντι στην Τουρκία

Και μετά μετά τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
F16
F16 © Unsplash

Ακόμη και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα F16 η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με το Forbes.

Το Forbes σε άρθρο του έκανε αποτίμηση των όσων προέκυψαν από τη Σύνοδο της Μαδρίτης και εκτίμησε πως ακόμη και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα F16 η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στην αεροπορική της δύναμη.

Όπως αναφέρει το γνωστό Μέσο, σε περίπτωση που εγκριθούν και οι δύο αυτές συμφωνίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία» αναφέρεται στο άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το Forbes επεσήμανε ξεχωριστά πως η χώρα μας αρχίζει να παραλαμβάνει τα 24 Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Μάλιστα, το Forbes υπογράμμισε και τις προσπάθειες της γείτονος να πάρει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αγορά Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030», σημειώνει ο αρθρογράφος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ