Κοσμος

Δεκάχρονη θύμα βιασμού αναγκάστηκε να ταξιδέψει από το Οχάιο στην Ιντιάνα για έκτρωση

Ήταν έγκυος έξι εβδομάδων και απαγορευόταν στην πολιτεία της να προχωρήσει σε άμβλωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση © EPA/MICHAEL REYNOLDS
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση © EPA/MICHAEL REYNOLDS

ΗΠΑ: Δεκάχρονη έπεσε θύμα βιασμού στο Οχάιο και αναγκάστηκε να ταξιδέψει στην Ιντιάνα για να προχωρήσει σε άμβλωση.

Το γύρο του κόσμου κάνει η περίπτωση ενός 10χρονου παιδιού, το οποίο έπεσε θύμα βιασμού στο Οχάιο και ήταν έγκυος έξι εβδομάδων, διάστημα που απαγορεύεται να γίνει έκτρωση στην πολιτεία του. Γι' αυτό και αναγκάστηκε να ταξιδέψει στην Ιντιάνα για τη διαδικασία. Η είδηση έχει υπογραμμίσει τον μεγάλο αντίκτυπο της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση στην άμβλωση.

Η ιστορία του κοριτσιού ήρθε στο φως τρεις ημέρες αφότου το δικαστήριο ανέτρεψε το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση και τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των έξι εβδομάδων του Οχάιο.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων έκαναν διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική στις 25 Ιουνίου ενάντια στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς κάθε συντηρητική πολιτεία κινήθηκε γρήγορα για να απαγορεύσει τη διαδικασία.

Η Δρ Κέιτλιν Μπέρναρντ, μαιευτήρας-γυναικολόγος της Ινδιανάπολης, είπε ότι έλαβε μια κλήση από έναν συνάδελφο γιατρό στο Οχάιο που περιθάλπει θύματα κακοποίησης παιδιών και ζήτησε βοήθεια. Οι νομοθέτες της Ιντιάνα δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει ή περιορίσει τις αμβλώσεις, αλλά είναι πιθανό να το πράξουν όταν συγκληθεί ειδική συνεδρίαση της πολιτειακής συνέλευσης αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι γιατροί αμβλώσεων όπως η Μπέρναρντ λένε ότι δέχονται μια απότομη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που έρχονται στις κλινικές τους για άμβλωση από τις γειτονικές πολιτείες όπου τέτοιες διαδικασίες είναι πλέον περιορισμένες ή απαγορευμένες.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα», είπε ο Bernard στο Columbus Dispatch.

Όμως, η περίπτωση του 10χρονου κοριτσιού έχει αναγκάσει εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες κατά των αμβλώσεων να εξισορροπούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών – συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων κακοποίησης.

Η Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Κρίστι Νόεμ της Νότιας Ντακότα, που αναφέρεται ως πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ το 2024, είπε στο CNN την Κυριακή ότι θεωρούσε «απίστευτο» το γεγονός ότι «κανείς δεν μιλάει για το διεστραμμένο, φρικτό και διαταραγμένο άτομο που βίασε μια 10χρονη».

Οι αμβλώσεις είναι πλέον εγκληματικές πράξεις στη Νότια Ντακότα «εκτός εάν υπάρχει κατάλληλη και εύλογη ιατρική κρίση ότι η διενέργεια άμβλωσης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής της εγκύου». Οι περιπτώσεις αιμομιξίας και βιασμού δεν αποτελούν εξαίρεση σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Ντακότα ως έχει.

Την Παρασκευή, το κράτος απαγόρευσε επίσης τις αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής και αύξησε την ποινή για την άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια κατά την πραγματοποίηση αμβλώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ