Κοσμος

ΕΕ: Η Ελλάδα να σταματήσει τις «βίαιες απελάσεις μεταναστών»

Ποιες οι επιπτώσεις για τη χώρα μας σε αντίθετη περίπτωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόσφυγες φτάνουν με βάρκα σε παραλία της Λέσβου
Πρόσφυγες φτάνουν με βάρκα σε παραλία της Λέσβου © EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΕ: Η συνάντηση της Ίλβα Γιόχανσον με Έλληνες υπουργός και η δήλωσή της περί «βίαιων απελάσεων μεταναστών»-Το νέο σύστημα της Αθήνας και οι περικοπές κονδυλίων

H Ίλβα Γιόχανσον, κορυφαία αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, κάλεσε σήμερα (30/6) την Ελλάδα να σταματήσει τις «βίαιες απελάσεις μεταναστών», προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας κινδυνεύει με περικοπή κονδυλίων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις λεγόμενες απωθήσεις των αιτούντων άσυλο, λέγοντας ότι αναχαιτίζει βάρκες στη θάλασσα για να προστατεύσει τα δικά της και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την παράνομη είσοδο είναι υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. 

Επιπλέον, η Γιόχανσον είπε ότι η Αθήνα θα θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο ένα νέο σύστημα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, χωρίς, ωστόσο, να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες για το σύστημα αυτό. Πάντως, η Γιόχανσον ξεκαθάρισε στις δηλώσεις της ότι «η χρηματοδότηση συνδέεται με τη σωστή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ», πρόσθεσε.

 

 

Σοβαρή καταγγελία από διεθνή μέσα για pushbacks στα σύνορα

Πριν από λίγες ημέρες, κοινή έρευνα διεθνών ΜΜΕ έφερε στο φως καταγγελίες αιτούντων άσυλο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαναγκάστηκαν να συμμετέχουν σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις απώθησης άλλων προσφύγων από την ελληνική αστυνομία.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München. Τα μέσα αυτά εξασφάλισαν οπτικά υλικό που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία των ανδρών, καθώς και έγγραφα που δείχνουν ότι κρατήθηκαν και μετέπειτα απελευθερώθηκαν από τις ελληνικές αρχές. Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στην ομάδα του Facebook Consolidated Rescue group, η οποία είχε ζητήσει από πρόσφυγες να μιλήσουν για την πρακτική αυτή.

Έξι μετανάστες, Σύριοι και Μαροκινοί, διηγήθηκαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον Έβρο υπό πίεση, με αντάλλαγμα ένα έγγραφο της αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν για ένα μήνα στην Ελλάδα. 

Μεταξύ άλλων η έρευνα αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα τους μαζί με πρόσφυγες οι οποίοι φέρονται να στρατολογήθηκαν απειλούσαν ή απωθούσαν λέμβους ώστε να μην πλησιάσουν τις ελληνικές ακτές. 

Η ελληνική πλευρά και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς περί απωθήσεων και λένε ότι οι αξιωματούχοι τους συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Frontex υποστηρίζει ότι δεν αρμοδιότητα και την εξουσία για να διερευνήσει τις ενέργειες μεμονωμένων χωρών και ότι «εξασφαλίζει και προωθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλες τις δραστηριότητες διαχείρισης των συνόρων». Η υπηρεσία επιμένει ότι «έχει δεσμευτεί πλήρως να τηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα συνοριακού ελέγχου στις επιχειρήσεις και οι αξιωματικοί μας δεσμεύονται από έναν κώδικα δεοντολογίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ