Κοσμος

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Η αναφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ © EPA/ZIPI

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία προκειμένου να συμβάλλει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία, προκειμένου να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται υπό ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη.

Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 30 χωρών μελών της Συμμαχίας, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να διέπονται από την ρήτρα της συλλογικής άμυνας.

Μακρόν: Η ΕΕ να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για να εξαγάγει από την Ουκρανία προμήθειες δημητριακών», δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ο πρώτος και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγείς σίτου στον κόσμο και οι εξαγωγές τους ισοδυναμούν με το 20% και στο 10% των παγκόσμιων πωλήσεων αντιστοίχως, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κλείσιμο λιμανιών στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν σχεδόν σταματήσει τις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε εξάλλου πως η Γαλλία θα παραδώσει σύντομα άλλα έξι πυροβόλα CESAR για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ