Κοσμος

Φιλιππίνες: Παλιννόστηση της δυναστείας των Μάρκος και με τη «βούλα»

Θα γυρίσει η χώρα στην εποχή της δικτατορίας;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιλιππίνες – Προεδρικές εκλογές: Ο Φερντινάντ Μάρκος οδεύει προς συντριπτική νίκη
Ο Φερντινάντ Μάρκος © ΕPA Pool

Φερντινάντ Μάρκος: Επίσημα πρόεδρος ο γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων.

Οι Φιλιππίνες ξύπνησαν σε ένα νέο αλλά οικείο πολιτικό τοπίο την Τετάρτη, μετά από την ορκωμοσία του Φέρντιναντ Μπονγκμπονγκ Μάρκος Τζούνιορ (ο γιος του δικτάτορα Μάρκος), την ίδια μέρα μάλιστα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωνε το κλείσιμο του ιστότοπου ενημέρωσης της νομπελίστριας Μαρία Ρέσα.

Τι και εάν η οικογένεια Μάρκος είχε συγκεντρώσει πλούτο 10 δισ. δολαρίων (με το μεγαλύτερο μέρος του να είναι σε ελβετικές τράπεζες και σε ακίνητα του Μανχάταν); Τι και εάν η δικτατορία του Μάρκος ήταν από τις πλέον διαβόητες κλεπτοκρατίες στον πλανήτη.

Ο Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ νίκησε τον Μάιο την κύρια αντίπαλό του αντιπρόεδρο Λένι Ρομπρέντο, και έγινε ο πρώτος υποψήφιος στην πρόσφατη ιστορία που κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία σε προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, σηματοδοτώντας μια εκπληκτική επιστροφή από τον γιο και συνονόματο ενός έκπτωτου δικτάτορα εδώ και δεκαετίες.

Γιος του στυγνού δικτάτορα Μάρκος και της Ιμέλντα

Η δημοκρατία στις Φιλιππίνες αποκαταστάθηκε το 1986 με την ανατροπή του πατέρα του Φέρντιναντ Μάρκος από λαϊκή εξέγερση. Ο δικτάτορας εγκατέλειψε τη χώρα και πέθανε στην εξορία, στη Χονολουλού, το 1989. 

Ο πρώην γερουσιαστής Μάρκος έχει χαρακτηρίσει τη δικτατορία ως «εποχή ευημερίας και εκσυγχρονισμού», κάτι σαν χρυσό αιώνα της χώρας, απαξιώνοντας τα εγκλήματα των χρόνων διακυβέρνησης του πατέρα του. «Ο πατέρας μου ήταν ένας μεγάλος αρχηγός, μια πολιτική ευφυΐα... Η μητέρα μου (σ.σ.: η Ιμέλντα, αυτή με τα 1.000 ζευγάρια παπούτσια) είναι η ύπατη πολιτικός της δυναστείας», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περισσότερα από 3.250 άτομα ήταν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων, πάνω από 35.000 βασανίστηκαν και κάπου 70.000 σύρθηκαν στις φυλακές στη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο Μάρκος το 1972-1986. Ο δικτάτορας Μάρκος και η σύζυγός του Ιμέλντα επιπλέον έχουν διερευνηθεί και δικαστεί για σωρεία υποθέσεων διαφθοράς, έχοντας καταχραστεί κάπου 10 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ η χώρα βυθιζόταν στο χρέος που πέρασε από τα 2 δισ. στα 30 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ