Κοσμος

To Παρίσι οπλίζει την Παναγία των Παρισίων απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Πώς θα αλλάξει η περιοχή γύρω από το εμβληματικό μνημείο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
france-notredame.jpg
Notre Dame © ΕPA Pool

Παναγία των Παρισίων: Αλλάζει ριζικά όλη η περιοχή γύρω από εμβληματικό μνημείο.

Έχουν περάσει παραπάνω από τρία χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του Απριλίου του 2019 που παραλίγο να αφανίσει ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Μεσαίωνα και σημείο αναφοράς όχι μόνο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT οι εργασίες για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων προχωρούν εντατικά ενώ η εμβληματική εκκλησία είναι γεμάτη με σκαλωσιές. 

Λίγο μετά τη φωτιά τον Απρίλιο του 2019, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως ο καθεδρικός ναός, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, θα πρέπει να ανοικοδομηθεί, ενώ αργότερα υποσχέθηκε ο ναός να ξανανοίξει για τους πιστούς έως το 2024, όταν η Γαλλία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο διακριτικός επανασχεδιασμός της περιοχής γύρω από την Παναγία των Παρισίων, ο οποίος αφήνει ως επί το πλείστον άθικτη τη μεγάλη, ορθογώνια πέτρινη πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό, δεν θα αλλάξει ριζικά τη γειτονιά. Όμως οι αξιωματούχοι του Παρισιού δήλωσαν ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών και θα καταστήσουν την εκκλησία πιο ανθεκτική απέναντι στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο επανασχεδιασμός προβλέπει την αφαίρεση της περίφραξης για να επεκταθούν και να συγχωνευθούν τα πάρκα γύρω από την Παναγία των Παρισίων, να γίνουν οι γειτονικοί δρόμοι πιο φιλικοί προς τους πεζούς και να φυτευτεί πάνω από 30 τοις εκατό περισσότερη βλάστηση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των δέντρων που θα παρέχουν πρόσθετη σκιά. Τα σχέδια προβλέπουν επίσης τη μετατροπή ενός χώρου στάθμευσης που βρίσκεται σήμερα κάτω από την κεντρική πλατεία του καθεδρικού ναού σε έναν υπόγειο διάδρομο που ανοίγει στις όχθες του Σηκουάνα και παρέχει πρόσβαση σε ένα κέντρο υποδοχής και ένα αρχαιολογικό μουσείο, δήλωσαν οι αρμόδιοι.

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα σύστημα ψύξης που θα στέλνει ένα λεπτό φύλλο νερού πάχους πέντε χιλιοστών (περίπου ένα πέμπτο της ίντσας) να ρέει στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, αρκετό για να μειώσει τη θερμοκρασία κατά αρκετούς βαθμούς χωρίς να πλημμυρίσει η περιοχή - και να δώσει στους τουρίστες ένα λαμπερό φόντο για τις φωτογραφίες τους, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Το δημαρχείο του Παρισιού θα πληρώσει για το έργο προϋπολογισμού περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η περιοχή θα επαναλειτουργήσει το 2024, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ανακατασκευής του καθεδρικού ναού, ώστε οι πιστοί να μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούν τον χώρο. Όμως η αναμόρφωση των περιχώρων του καθεδρικού ναού δεν θα ξεκινήσει μέχρι η περιοχή να απαλλαγεί από σκαλωσιές και μπανγκαλόου κατασκευών, και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ