Κοσμος

Πεκίνο: Πολιτική «zero covid» για άλλα 5 χρόνια - Στα κάγκελα οι πολίτες

Οργή στα social media

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολιτική zero covid για άλλα 5 χρόνια στο Πεκίνο ανακοίνωσαν οι αρχές
Πολιτική zero covid για άλλα 5 χρόνια στο Πεκίνο ανακοίνωσαν οι αρχές © EPA/WU HONG

Οι αρχές στο Πεκίνο προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις με την ανακοίνωση ότι η πολιτική «zero covid» θα συνεχιστεί για άλλα 5 χρόνια.

Μια ανακοίνωση από τις αρχές στο Πεκίνο για τον κορωνοϊό δημιούργησε αναστάτωση και θυμό στους πολίτες, καθώς ανέφερε πως η αυστηρή πολιτική «zero Covid» θα συνεχιστεί για άλλα 5 χρόνια.

Η ειδοποίηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρας (27/6) το απόγευμα αποδόθηκε στον Cai Qi, γραμματέα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια το Πεκίνο θα επιμείνει αδιάκοπα στην ομαλοποίηση της αποφυγής και του ελέγχου της πανδημίας κορωνοϊού» έγραφε το γνήσιο κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Beijing Daily και  άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η ανακοίνωση έγινε γρήγορα viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο σύντομα η αναφορά στα «πέντε χρόνια» αφαιρέθηκε από τις περισσότερες δημοσιεύσεις και τουλάχιστον στο Weibo (σ.σ.το αντίστοιχο του Twitter) διεγράφη το σχετικό hastag.

Πολιτική «zero covid» στο Πεκίνο - Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θα συνεχιστεί η αυστηρή επιθεώρηση των συνοικιών, τα τακτικά τεστ στο πλαίσιο της «ομαλοποίησης» και η διαχείριση της εισόδου και της εξόδου στην πόλη. Η ανακοίνωση έγινε, όπως αναφέρεται, για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί «η αυστηρή διαχείριση του μηχανισμού αποτροπής και ελέγχου της πόλης, καθώς και του συστήματος επείγουσας ανταπόκρισης».

Η πολιτική «zero covid» της Κίνας, που στοχεύει στον μηδενισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ξεχωρίζει σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη «μαθαίνει να ζει» με τον ιό. Στην Κίνα ακολουθείται μια αυστηρή πολιτική που περιλαμβάνει:

  • Την απομόνωση ανθρώπων στα σπίτια τους,
  • μαζικά τεστ,
  • διακομιδή των μολυσμένων σε κέντρα καραντίνας και
  • περιορισμό των περισσότερων κοινωνικών συναναστροφών.

Έξαλλοι οι κάτοικοι στο Πεκίνο - Το «κράξιμο» στα social media

Η ανακοίνωση για την πενταετή επέκταση της πολιτικής «zero covid» στο Πεκίνο προκάλεσε οργή στους κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας.

Στα social media, το hashtag που σχετιζόταν με την προαναγγελία για τα πέντε χρόνια, είχε πάνω από 1 εκατομμύριο views, προτού αφαιρεθεί, μετά από λίγες ώρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ