Κοσμος

Πέθανε ο «άνθρωπος των Ray Ban» και ιδρυτής της Luxottica Λεονάρντο Ντελ Βέκιο

Πως έστησε την αυτοκρατορία οπτικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eirjagkx0aiaigk.png
Λεονάρντο Ντελ Βέκιο © ΕPA Pool

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο ιδρυτής της Luxottica.

Ο ιδρυτής της Luxottica Λεονάρντο Ντελ Βέκιο o άνθρωπος που άρχισε σαν τεχνίτης μεταλλικών σκελετών και βλέποντας τα γυαλιά ηλίου αρχικά σαν αξεσουάρ μόδας και ύστερα σαν εργαλεία προστασίας των ματιών μας από τον ήλιο πέθανε σε ηλικία 87 ετών. 

Ο Ιταλός επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος ίδρυσε τη Luxottica το 1961 και δημιούργησε μια εταιρεία που έχει το brand Ray-Ban και ένωσε τις δυνάμεις της με τη γαλλική Esssilor σε μια μεγάλη συγχώνευση το 2018.

Η εταιρεία του holding, Delfin, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca, και έχει συμμετοχή περί το 10% στην μεγαλύτερη ιταλική ασφαλιστική, Generali.

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Η ιστορία του κροίσου των οπτικών

Ο Ντελ Βέκιο γεννήθηκε το 1935 και το 1961, μετακόμισε στο Αγκόρντο, μια μικρή πόλη της επαρχίας Μπελούνο, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας, και θεωρείται η Μέκκα της βιομηχανίας γυαλιών οράσεως και ηλίου της Ιταλίας. Εκεί ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο εγκατέστησε την εταιρεία του, μια εταιρεία που κατασκεύαζε σκελετούς για γυαλιά οράσεως και πήρε το όνομα «Luxottica». Η εταιρεία από το 1967, άρχιζε να δημιουργεί ολοκληρωμένους σκελετούς γυαλιών οράσεως, ενώ από το 1971 άρχισε να ασχολείται και με τους φακούς επαφής.

Τα γυαλιά ηλίου άρχισαν να μπαίνουν στη μόδα από τη δεκαετία του 1950 και ύστερα. Μέχρι τότε, ήταν ένα αξεσουάρ απαραίτητο για τους πιλότους της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας. Σταδιακά, άρχισε η χρήση των γυαλιών ηλίου από τους σταρ του κινηματογράφου που άλλοτε ήθελαν να συμπληρώσουν το στιλ τους κι άλλοτε προσπαθούσαν να περάσουν απαρατήρητοι, κι έτσι δημιουργήθηκε μια νέα αγορά, και τα γυαλιά ηλίου έγιναν αξεσουάρ της μόδας με την παραγωγή των οποίων ασχολήθηκαν πολλοί ταλαντούχοι σχεδιαστές, δίνοντας στο προϊόν μια ιδιαίτερη αίγλη.

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, το 1974, απέκτησε την «Scaronne», μια εταιρεία που είχε ευρύ δίκτυο διανομής και διάθεσης, ενώ από το 1981, η Luxottica απέκτησε και θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία, η οποία το 1988, έκλεισε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με τον διάσημο σχεδιαστή Τζόρτζιο Αρμάνι.

Η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου το 1990, και στο MIB-30 τον Σεπτέμβριο του 2003. Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έδωσε στη Luxottica πρόσβαση σε νέα κεφάλαια και τη δυνατότητα να εξαγοράζει άλλες συναφείς εταιρείες. Αρχή έγινε με την ιταλική μάρκα γυαλιών Vogue το 1990, πέντε χρόνια αργότερα, το 1995, αγόρασε τη γνωστή εταιρεία «Persol» και την εταιρεία «US Shoe Corporation» (πρώην Lens Crafters) η οποία διέθετε τεράστιο δίκτυο ανεξάρτητων οπτικών καταστημάτων που εκτελούσαν συνταγές, εξαγόρασε επίσης την πασίγνωστη εταιρεία «Ray Ban» το 1999, και την εταιρεία «Sunglass Hut», το 2001.

Μετά το 2000, ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο έστρεψε την προσοχή του και στην απόκτηση αλυσίδων λιανικού εμπορίου. Έτσι απέκτησε την εταιρεία «OPSM» (με έδρα το Σίδνεϋ) το 2003, η εταιρεία εκτός από τα καταστήματα της Αυστραλίας, διέθετε δίκτυο καταστημάτων στη Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το 2004, απέκτησε την «Pearle Vision», τη μεγαλύτερη εταιρεία στη Βόρειο Αμερική, με 110 εταιρικά καταστήματα και 419 καταστήματα franchise, την εταιρεία «Surfeyes» 2006, την «Cole National» το 2004, και τέλος την πρωτοποριακή εταιρεία «Oakley», έναντι 2,1 δις δολάρια τον Νοέμβριο του 2007.

Το 2017 και μετά από το πράσινο φως των αρχών της Κομισιόν, οι Essilor και Luxottica συγχωνεύθηκαν σηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός κολοσσού στην αγορά των οπτικών, συνολικής χρηματιστηριακής αξίας 46,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία μετά τη συγχώνευση αυτή, ήταν ο ιδρυτής της Luxottica, Λεονάρντο Ντελ Βέκιο να κατέχει ένα ποσοστό μεταξύ 31% και 38%, ενώ ο πρόεδρος και CEO της Essilor, Ουμπέρ Σανιέρ να είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος και αναπληρωτής CEO στην EssilorLuxottica, με τις ίδιες εξουσίες του προέδρου και CEO.

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο με τις εξαγορές εταιρειών που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, άρχισε να δημιουργεί ολιγοπώλιο στα οπτικά προϊόντα, αφού δεν εξαγόραζε μόνο αντίπαλες κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και εταιρείες που διέθεταν τεράστια δίκτυα καταστημάτων λιανικής πώλησης. Έτσι, η «Luxottica» έφτασε να ελέγχει την κατασκευή και το εμπόριο οπτικών προϊόντων από το «Α μέχρι το Ω», δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για κάθε πιθανό ανταγωνιστή της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ