Κοσμος

Άντονι Μπλίνκεν για αμβλώσεις στις ΗΠΑ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην έκτρωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία» στον κόσμο παρά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή (24/6) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο», σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν», ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας «εκεί όπου διαμένει» Και υπογραμμίζει: «Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν τη δέσμευση».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον νόμο «Ρόου εναντίον Γουέιντ» για τις αμβλώσεις

Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έθαψε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ