Κοσμος

Πώς το «Βορειομακεδόνες» του Μακρόν προκάλεσε επεισόδιo με τα Σκόπια

Η ατάκα του Γάλλου προέδρου που άναψε φωτιές στα Σκόπια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «Βορειομακεδόνες», προκαλώντας ένταση με τα Σκόπια
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «Βορειομακεδόνες», προκαλώντας ένταση με τα Σκόπια © EPA/CHRISTIAN HARTMANN

Ο Μακρόν μίλησε για Βορειομακεδόνες, προκαλώντας μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τα Σκόπια. Τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία.

Άνω κάτω έκανε την κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία ο Εμανουέλ Μακρόν με τη δήλωσή του, στην οποία έκανε λόγο για «Βορειομακεδόνες». Η ατάκα του Μακρόν προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο.

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλεσε τους κατοίκους της βαλκανικής χώρας «Βορειομακεδόνες» κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόταν στο γαλλικό σχέδιο ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε» ανέφερε ο Μακρόν.

Και πρόσθεσε: «Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία».

Χαμός στα Σκόπια για το «Βορειομακεδόνες» του Μακρόν

Στα Σκόπια σήμανε συναγερμός και την Παρασκευή ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για ακούσιο λάθος.

«Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου 2018 την περίοδο που πρωθυπουργοί ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, η Ελλάδα αναγνωρίζει την ιθαγένεια των πολιτών της βαλκανικής χώρας ως Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ