Κοσμος

NYT: Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ και η Ελλάδα (χάρτες)

Οι πτήσεις των λίαρ τζετ προς Αθήνα πριν και μετά τον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
russian-private-jet-europe.jpg

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μετακίνηση των Ρώσων ολιγαρχών από την Ευρώπη στην Ασία. Το δημοσίευμα στους New York Times.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη αποτελούσε προορισμό (ταξιδιωτικό και επιχειρηματικό) για τους Ρώσους ολιγάρχες. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις σκληρές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατηρείται δραστική μετατόπιση των Ρώσων ολιγαρχών από την Ευρώπη προς την Ασία.

Μια γρήγορα ματιά στα δρομολόγια που ακολουθούσαν τα ιδιωτικά τζετ των Ρώσων, αρκεί για να γίνει άμεσα αντιληπτό πώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος άλλαξε τα αεροδρόμια στα οποία προσγειώνονταν συχνά τα ρωσικά αεροσκάφη. Πριν από τη ρωσική εισβολή, τα ιδιωτικά τζετ με Ρώσους ολιγάρχες απογειώνονταν από τη Μόσχα και προσγειώνονταν συνήθως σε Παρίσι, Μιλάνο και Γενεύη.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες ψηφίζουν Ντουμπάι μετά τη ρωσική εισβολή

Ωστόσο, μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν τα ρωσικά τανκ μπήκαν στα ουκρανικά εδάφη και η Ευρώπη έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα, οι Ρώσοι ολιγάρχες έδωσαν εντολή στους πιλότους να κατευθυνθούν κυρίως σε αεροδρόμια στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Πλέον, επιλέγουν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καζακστάν, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» παρουσιάζει διαδραστικούς χάρτες με σχεδόν 2.000 πτήσεις μέχρι τον Μάιο. Κεντρικός προορισμός για τους Ρώσους ολιγάρχες: Το Ντουμπάι. Ήδη, διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για Dubaisk, καθώς η σημαντική αυτή πόλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν σταματά να υποδέχεται ρωσικά ιδιωτικά τζετ. Πριν από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο το ποσοστό των αφίξεων από τη Ρωσία ήταν μόλις 3%. Το ποσοστό έφθασε τον Μάιο στο 14%.

Τα ρωσικά τζετ και οι προορισμοί τους πριν και μετά τη ρωσική εισβολή
Τα ρωσικά τζετ και οι προορισμοί τους πριν και μετά τη ρωσική εισβολή © nytimes

Οι χώρες που υποδέχονταν τα λίαρ τζετ των Ρώσων ολιγαρχών πριν και μετά τη ρωσική εισβολή

Τα ρωσικά αεροπλάνα σταμάτησαν να έρχονται και στην Ελλάδα μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ