Κοσμος

Το fact checking του BBC στον Λαβρόφ για τα «ψέματά» του σε συνέντευξη

Και γιατί «δεν ντρέπεται γι' αυτό που είναι» η χώρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Σεργκέι Λαβρόφ επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
O Σεργκέι Λαβρόφ επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία © EPA/ANDREJ CUKIC

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη στο BBC, επανέλαβε τους ισχυρισμούς για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία». Αρνείται εισβολή και εγκλήματα πολέμου.

O Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, παραχώρησε συνέντευξη στο BBC για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παρουσίασε διάφορους ισχυρισμούς, με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο να «τσεκάρει» έναν προς έναν για «fake news».

Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία συνεχίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, αρνήθηκε ότι έχουν γίνει εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπάθησε να σύρει την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα «ψέματα» του Σεργκέι Λαβρόφ στο BBC - Η ανάλυση από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο

  • «Το σύρσιμο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια»

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η ουκρανική κυβέρνηση εξέφρασε την επιθυμία να μπει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει τη Δύση από το να σέρνει τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα έπρεπε -με βάση το καταστατικό- να στείλουν στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους εισβολείς. Από το 2014 και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία ενισχύθηκε. Στάλθηκε πολεμικός εξοπλισμός και υπήρξε εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και αξιωματικών σε νέα εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Τον Μάρτιο, με τη ρωσική εισβολή σε πλήρη εξέλιξη και τον άμεσο κίνδυνο γενικής επίθεσης στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλάβαμε».

  • «Δεν έγινε εισβολή στην Ουκρανία αλλά ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία ξεκίνησε γενική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας στόχους σε διάφορες περιοχές της χώρας (όχι μόνο στην Ανατολική Ουκρανία και την περιοχή του Ντονμπάς). Στις αρχές Μαρτίου η Ρωσία πέρασε έναν νόμο για «ψευδείς ειδήσεις» που αφορούν στον ρωσικό στρατό, με βάση τον οποίο οι παραβάτες τιμωρούνται με τουλάχιστον 15 χρόνια κάθειρξη. Πρακτικά, οποιοσδήποτε αναφέρει οτιδήποτε στη Ρωσία που διαφέρει από το «αφήγημα» του Κρεμλίνου περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τιμωρείται με φυλακή. Την ίδια στιγμή ρωσικά ΜΜΕ απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή», όταν μιλούν για την Ουκρανία.

  • «Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές»

Με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης για τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να προστατεύονται, όταν παραδίνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους μισθοφόρους (σ.σ. ξένοι μαχητές που έχουν λάβει χρήματα για να πολεμήσουν). Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στους δύο Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στη Μαριούπολη και καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο στο Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. Τους κατηγόρησε ότι είναι μισθοφόροι. Ωστόσο, και οι δύο ζουν στην Ουκρανία από το 2018. Οι οικογένειές τους ξεκαθαρίζουν ότι είναι μέλη του ουκρανικού τακτικού στρατού και γι' αυτό δικαιούνται διεθνή προστασία.

Επίσης, το BBC αναφέρει ότι ξένοι υπήκοοι που είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων τρίτης χώρας, έχουν δικαιώματα ως αιχμάλωτοι πολέμου εφόσον συλληφθούν.

Συνέντευξη Λαβρόφ στο BBC - Οι ισχυρισμοί του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

  • Υπάρχουν ναζί στην Ουκρανία και η Ρωσία επιχειρεί «αποναζιστικοποίηση» της χώρας.
  • «Είναι κρίμα, αλλά διεθνείς διπλωμάτες,  συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση», η απάντησή του για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Οι διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. «Δεν βλέπω πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Γιατί και ο Τζόνσον και η Τρας (σ.σ. η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου) λένε ανοιχτά πως πρέπει να ηττηθεί η Ρωσία, να γονατίσει η Ρωσία. Άντε, λοιπόν, κάντε το» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Και ισχυρίστηκε: «Η Βρετανία θυσιάζει τα συμφέροντα του λαού της για χάριν πολιτικών φιλοδοξιών».
  • «Η Ρωσία δεν είναι πεντακάθαρη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε» επεσήμανε ακόμη, κατηγορώντας επίσης το BBC ότι από το 2014 και μετά δεν μετέφερε την αλήθεια για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Russia tells BBC “we did not invade Ukraine” and there is “no war” there - BBC News

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ