Κοσμος

Ουκρανία: Eξαγωγές σιτηρών μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για μην υπάρξει επισιτιστική κρίση

Πρόκειται για την τέταρτη παραγωγική δύναμη στον πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Ουκρανία: Διάδρομοι για τα σιτηρά μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας.

Η Ουκρανία έχει ανοίξει δύο διαδρόμους μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ ανέφερε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.

Ο πόλεμος απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διεθνώς, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσα σιτηρά έχει ήδη μεταφερθεί ή πρόκειται να μεταφερθούν μέσω αυτών των διαδρόμων.

Κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία έστειλε στη Συρία η Ρωσία

​Την προηγούμενη εβδομάδα η ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό κατήγγειλε ότι η Ρωσία έστειλε στη Συρία (σ.σ. σύμμαχο του Κρεμλίνου) 100.000 τόνους κλεμμένων σιτηρών, χαρακτηρίζοντας τις αποστολές ως «εγκληματικές δραστηριότητες».

Μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει παράκτια τμήματα της Ουκρανίας, μπλοκάροντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των σιτηρών. Από την πλευρά της, η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση και περιορίζουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έχει κατηγορήσει ανοικτά τη Ρωσία ότι κλέβει τα σιτηρά της Ουκρανίας και τα πουλάει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ