Κοσμος

Τουρκικά ΜΜΕ: «Έχουμε κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος»

Τι αναφέρει τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας για το Καστελόριζο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Μέλη του τουρκικού λιμενικού μέσα σε σκάφος της ακτοφυλακής
Τουρκία: Μέλη του τουρκικού λιμενικού © EPA / ERDEM SAHIN

Τουρκικά ΜΜΕ για τα ελληνικά νησιά: Τα προκλητικά δημοσιεύματα για την κυριαρχία της Τουρκίας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο κ.α.

Με προκλητικά εξώφυλλα κυκλοφόρησαν σήμερα (12/6) τουρκικές εφημερίδες, που ζητούν την τουρκική κυριαρχία επί εννέα ελληνικών νησιών του Αιγαίου. 

Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Τουρκικά ΜΜΕ: Πρωτοσέλιδο της Yeni Safak για την κυριαρχία σε ελληνικά νησιά
Τουρκικά ΜΜΕ: Πρωτοσέλιδο της Yeni Safak για την κυριαρχία σε ελληνικά νησιά

Επιπλέον, προκλητικά ρεπορτάζ για τα ελληνικά νησιά και δη το Καστελόριζο προέβαλλε και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT της Τουρκίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο. Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου». 

Σε άλλο σημείο, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν: «Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό», υποστηρίζει το TRT και παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Οι Τούρκοι διεκδικούν Ρόδο, Χίο, Λέσβο και άλλα 19 νησιά -Τι λέει ο τουρκικός τύπος | Καλημέρα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις         

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ