Κοσμος

Φον ντερ Λάιεν: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξή Τύπου στο Κίεβο
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξή Τύπου στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η ΕΕ αποφασίζει για την ένταξη της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχέθηκε σήμερα Σάββατο (11/6) από το Κίεβο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τα χαρτιά της την επόμενη εβδομάδα, απαντώντας στο αίτημα που έχει κάνει η Ουκρανία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δεύτερη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Ουκρανία έρχεται σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, με το Σεβεροντονέτσκ να πολιορκείται από τους Ρώσους.

«Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας» ξεκαθάρισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία, υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ - Το χρονοδιάγραμμα

Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη «νομική δέσμευση» που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη.

Διεθνείς αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και αν πάρει η Ουκρανία το «καθεστώς υποψήφιου μέλους», θα ακολουθήσουν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και αρκετές μεταρρυθμίσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη στην ΕΕ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία» ανέφερε η επικεφάλης της Κομισιόν. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα».

EC chief von der Leyen meets Zelensky in Kyiv: EU to finalise advice 'next week' on Ukraine hopes to

Ζελένσκι: «Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία είναι το πρώτο θύμα»

Από τη μεριά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία.

«Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον» ξεκαθάρισε.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Και πρόσθεσε: «Ο ουκρανικός λαός έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας».

Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της G7

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στο Κίεβο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η εφημερίδα επικαλείται γαλλικές και ουκρανικές κυβερνητικές πηγές. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters: «Δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ