Κοσμος

Γαλλία: Με λοστό έκλεψαν την τοιχογραφία του Banksy από το Μπατακλάν

Τι απεικονίζει το έργο - Η δίκη στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Δικάζονται οι οκτώ που κατηγορούνται για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν
Γαλλία: Δικάζονται οι οκτώ που κατηγορούνται για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν © EPA/CLAUDIO PERI

Δικάζονται στη Γαλλία οι κατηγορούμενοι για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν. Τι ανέφεραν οι συνήγοροι τους.

Ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου βρέθηκαν εχθές Τετάρτη (8/6) οι οκτώ άνδρες που κατηγορούνται για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν. Η τοιχογραφία του γνωστού Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου ήταν αφιερωμένη στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015.

Κατηγορούμενοι για την κλοπή του γκράφιτι που δείχνει μία γυναίκα με μαντίλα να θρηνεί είναι επτά Γάλλοι και ένας Ιταλός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες χρησιμοποίησαν λοστό και γωνιακό τροχό για να αφαιρέσουν την πόρτα εξόδου πάνω στην οποία είχε δημιουργηθεί το έργο. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων χαρακτήρισαν την κλοπή αυτή ως υπόθεση μικροαπατεώνων.

Ο δικηγόρος ενός εκ των δραστών ανέφερε ότι ο πελάτης του δεν γνώριζε τι ακριβώς ήταν αυτό που έκλεβε. «Είναι απλό. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης είπε ότι ήταν εκεί γιατί ήξερε να κόβει πόρτες. Είναι τόσο ανόητο. Του ζητήθηκε να το κάνει, το έκανε, έβαλε την πόρτα στο βαν και πήγε σπίτι», είπε ο δικηγόρος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Γαλλία: Δικάζονται οι οκτώ που κατηγορούνται για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν
Γαλλία: Δικάζονται οι οκτώ που κατηγορούνται για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν © EPA/CLAUDIO PERI

Το εν λόγω έργο που κοσμούσε μια πόρτα εξόδου κινδύνου του θεάτρου Μπατακλάν στο Παρίσι όπου 90 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ένοπλων ισλαμιστών δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Η πόρτα, η οποία εκλάπη τον Ιανουάριο του 2019, βρέθηκε το 2020 σε μια αγροικία από την ιταλική αστυνομία και επιστράφηκε στη Γαλλία.

«Πολλοί άνθρωποι από το κοινό είχαν διαφύγει μέσω αυτής της πόρτας. Βίωσε, άκουσε και είδε όλη τη σφαγή», είχε πει τότε ο πρέσβης της Γαλλίας στη Ρώμη Κριστιάν Μασέ.

Ο Banksy, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστική, έχει γίνει μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής με μια σειρά από έργα του- τα οποία αποτελούν σχόλια για κοινωνικά θέματα και τα έχει φιλοτεχνήσει σε δημόσιους χώρους.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ