Κοσμος

«Απίθανη» η μεταρρύθμιση περί οπλοφορίας

Τέσσερις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους θεωρούν ανεπιθύμητο και απίθανο τον περιορισμό του δικαιώματος της οπλοφορίας στις ΗΠΑ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα που κρατάει όπλο

Οπλοφορία στην Αμερική: Οι μαζικοί πυροβιλισμοί, τα μέτρα περιορισμού της οπλοφορίας και οι αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους.

Καθώς η επιδημία των μαζικών πυροβολισμών συνεχίζεται στις ΗΠΑ −προχθές συνέβησαν σε προάστιο της Νέας Ορλεάνης με δεκάδες τραυματισμούς αλλά κανένα νεκρό− δημοσκόπηση του CBS/YouGov δείχνει ότι το 44% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν πως «οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε ως μέρος μιας ελεύθερης κοινωνίας». Αναρωτιέται κανείς γιατί είναι ελεύθερη πράξη ο μαζικός πυροβολισμός και όχι η έκτρωση που προσπαθεί να ποινικοποιήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στη δημοσκόπηση ήταν «Είναι οι μαζικοί πυροβολισμοί κάτι που δυστυχώς πρέπει να δεχτούμε στην ελεύθερη κοινωνία μας» ή «Μπορούμε να τους αποφύγουμε αν προσπαθήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Το 85% των Δημοκρατικών και το 73% των ανεξάρτητων έδωσαν τη δεύτερη απάντηση.

Η δημοσκόπηση χρησιμοποίησε δείγμα 2.021 ενηλίκων. Το στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται σε ±2,6 μονάδες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο Μιτς ΜακΚόννελ, είναι «λογικός άνθρωπος» που θα συμφωνήσει σε μέτρα περιορισμού της οπλοφορίας. Αλλά, στην πραγματικότητα, ο ΜακΚόννελ δεν προτίθεται να ψηφίσει «μέτρα»: αυτό που αντιπροτείνει είναι αυστηρότερος έλεγχος στα ήδη υπάρχοντα. Μάλιστα, με προτροπή του ΜακΚόννελ, o Τεξανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν ανέλαβε να συνομιλήσει με συντηρητικούς Δημοκρατικούς του Νότου ώστε να μην περάσουν μεταρρυθμίσεις που να περιορίζουν τα δικαιώματα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Τον Τζον Κόρνιν στηρίζουν στην προσπάθειά του να επηρεάσει τους Δημοκρατικούς όλα τα δεξιά ΜΜΕ και τα talk shows. O Τεξανός γερουσιαστής τους καθησύχασε όλους μέσω Twitter λέγοντας ότι το δικαίωμα που προβλέπει η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος δεν θα αμφισβητηθεί «ό,τι και να γίνει». Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της CBS/YouGov, το 66% των Δημοκρατικών, το 72% των ανεξαρτήτων και το 71% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν «απίθανο» να περιορίσει το Κογκρέσο το εν λόγω δικαίωμα.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Μιτς ΜακΚόννελ φέρεται να περιλαμβάνεται σε λίστα θανάτου κάποιου 56χρονου ενόπλου, μαζί με την κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, και τον κυβερνήτη του Γουισκόνσιν Τόνι Ίβερς. Ο εν λόγω ένοπλος κατηγορείται για τον φόνο του συνταξιούχου δικαστή της πολιτείας του Γουισκόνσιν Τζον Ρόμερ, που βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι του στη μικρή πόλη Νιου Λίσμπον. Να σημειωθεί ότι, τον Απρίλιο ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αθωώσει «λόγω αμφιβολιών» δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν την Γκρέτσεν Γουίτμερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ