Κοσμος

Βασίλειο της κομπίνας το Ηνωμένο Βασίλειο: Τα κορωνο-δάνεια έγιναν ακόμη και πορνό

Πώς δούλευε το κύκλωμα - Σε δισ. λίρες υπολογίζονται οι απώλειες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Υψηλό επίπεδο απάτης στα δάνεια έκτακτης ανάγκης εν μέσω κορωνοϊού
Βρετανία: Υψηλό επίπεδο απάτης στα δάνεια έκτακτης ανάγκης εν μέσω κορωνοϊού © EPA/ANDY RAIN

Στη Βρετανία υψηλό ήταν το επίπεδο απάτης στα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας απέτυχε να θωρακιστεί απέναντι σε απάτες στο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης, ύψους 47 δισεκατομμυρίων λιρών, που θεσμοθέτησε μέσα στην πανδημία για την ανακούφιση επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να εκτεθεί σε ζημίες δισεκατομμυρίων λιρών.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2022 η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει όλους αυτούς που εκμεταλλευτήκαν τα προγράμματα στήριξης. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ είχε δηλώσει ότι η φορολογική υπηρεσία, γνωστή στη Βρετανία ως HM Revenue & Customs, «θα καταδιώξει οποιονδήποτε είχε πάρει χρήματα με δόλο».

Σημειώνεται ότι το ακριβές ποσό που έχουν λάβει οι απατεώνες του κορωνοϊού από τις κρατικές ενισχύσεις δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά διάφορες πηγές το υπολογίζουν κοντά στα 5 δισ. στερλίνες (6,7 δισ. δολάρια).

Σε σημερινό δημοσίευμα του ο Guardian εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το εάν τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία, παρά τις προσπάθειες του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών. Στο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει το χρονικό των εξελίξεων και παραθέτει περιπτώσεις ανθρώπων που έλαβαν δάνεια, με την εγγύηση της βρετανικής κυβέρνησης, τα οποία τα ξόδεψαν σε αγορά πολυτελών ειδών, σε μαθήματα πτήσεων ακόμη και σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών είχε παρουσιάσει σχέδιο για δάνεια-εξπρές με αποτέλεσμα να συσταθούν επιχειρήσεις, οι οποίες αφού λάμβαναν τα χρήματα έκλειναν.

Σε δημοσίευμα του το Bloomberg, τον Νοέμβριο του 2021, ανέφερε ότι δάνεια ύψους 130 εκατ. στερλινών διοχετευτήκαν σε επιχειρήσεις που ήταν ανενεργές ή μόλις είχαν συσταθεί. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα μια από τις εταιρείες που εξασφάλισε δάνειο 4,7 εκατ. στερλινών είχε συσταθεί μόλις δύο μέρες πριν λάβει τα χρήματα.

Βρετανία: Συλλήψεις για ξέπλυμα χρήματος και κορωνο-δάνεια εκατομμυρίων

Σε 33 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 από βρετανικό δικαστήριο δύο άνδρες για τη λειτουργία ενός προγράμματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 70 εκατ. στερλινών, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια προήλθαν από δάνεια που έλαβαν με παράνομο τρόπο εν μέσω πανδημίας.

Οι δύο άνδρες είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στα ονόματα διαφόρων ψεύτικων εταιρειών που είχαν δημιουργήσει. Στη συνέχεια, τα χρήματα στέλνονταν από τη μια εταιρεία σε άλλη, προτού μεταφερθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Βρετανίας.

Ενώ βρίσκονταν εκτός φυλακής για άλλα αδικήματα, με  εγγύηση μετά τη σύλληψή τους το 2018, οι άνδρες άρχισαν με δόλο να διεκδικούν δάνεια το 2020 για τις διάφορες εταιρείες κελύφη που είχαν δημιουργήσει. Τα δάνεια ήταν μέρος των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από Guardian, Bloomberg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ