Κοσμος

Τουρκία: Στο 73% και τραβά την ανηφόρα ο ετήσιος πληθωρισμός

Μόνο σε 5 μήνες η αύξηση είναι πάνω από 51%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tourkia.jpg
Τουρκία - Αγορά © EPA Pool

Στη δίνη βαθιάς πληθωριστικής κρίσης η Τουρκία. Στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα έρχονται να προστεθούν η ενεργειακή και η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Στο 73,5% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία του κράτους στην Τουρκία. Μόνο τον μήνα Μάιο σημειώθηκε αύξηση κατά 3%.

Όμως πολύ πιο ανησυχητικός είναι ο δείκτης πληθωρισμού της εγχώριας παραγωγής, που ανήλθε 132,6%. Πράγμα που σημαίνει ότι μέρος του κόστους προσωρινά έχει απορροφηθεί από την χονδρική ή την λιανική. Ακόμη πιο σοβαρό φαίνεται ότι και για τον Μάιο που ο πληθωρισμός συγκριτικά φαντάζει χαμηλότερος του μέσου όρου του τελευταίου έτους, στην παραγωγή αγγίζει το 9%.

Αν δούμε μόνο τα στοιχεία του 2022, δηλαδή την μεταβολή από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, τα στοιχεία είναι και πάλι αποθαρρυντικά. Μόνο σε 5 μήνες η αύξηση είναι πάνω από 51%.

Είναι ξεκάθαρο ότι στα εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας έχει προστεθεί το βάρος των επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον και η επισιτιστική κρίση,  με ότι αυτό συνεπάγεται για το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ερντογάν στους μήνες που απομένουν για τις εκλογές του 2023.

Παράγοντας που δίνει  έρεισμα στην τουρκική αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ότι κάθε χρόνο που περνά κάνει τον λαό όλο και πιο φτωχό.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ