Κοσμος

Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν προηγμένους πυραύλους στην Ουκρανία

Τι είναι το σύστημα MLRS - Μπορεί να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, όπως τα MLRS και τα HIMARS.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία κάτι που σηματοδοτεί μια τομή στο είδος των όπλων που παρέχουν, αναφέρει το CNN.

Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) θα αύξαναν θεαματικά την δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύεται ότι κλίνει προς την αποστολή των MLRS ως μέρος ενός πακέτου που θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το CNN.

Ένα άλλο σύστημα που έχει ζητήσει η Ουκρανία είναι το «σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας» (High Mobility Artillery Rocket System), γνωστό ως HIMARS, ένα ελαφρύτερο τροχήλατο σύστημα ικανό να εκτοξεύει πολλούς από τους ίδιους τύπους πυρομαχικών με το MLRS.

Όπως πάντως επισημαίνει το CNN, επικαλούμενο πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το μεγάλο βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραυλικών συστημάτων.

Το MLRS και η ελαφρύτερη έκδοσή του, το HIMARS, μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους σε απόσταση έως και 300 χιλιόμετρα ή 186 μίλια, ανάλογα με τον τύπο του πυρομαχικού. Εκτοξεύονται από κινητό όχημα σε χερσαίους στόχους, κάτι που θα επέτρεπε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν πιο εύκολα στόχους ακόμη και εντός της Ρωσίας.

Η Ουκρανία φέρεται ότι έχει ήδη  πραγματοποιήσει πολυάριθμα διασυνοριακά πλήγματα εντός της Ρωσίας, τα οποία Ουκρανοί αξιωματούχοι ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν.

Την ίδια στιγμή όμως, στην Ουάσινγκτον συνεχίζονται οι διαφωνίες επί του ζητήματος, καθυστερώντας τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών. Κι αυτό γιατί ορισμένοι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να χτυπήσει στόχους εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που μπορεί να σύρει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε σοβαρή κλιμάκωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ