Κοσμος

Ουκρανία: Ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη για τον φόνο αμάχου

Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώσος στρατιώτης δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ρώσος στρατιώτης δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία © Youtube

Ουκρανία: Ισόβια καταδίκη στον Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, από ουκρανικό δικαστήριο ο Ρώσος στρατιώτης που δικαζόταν για τον φόνο άοπλου αμάχου, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, ένας 21χρονος διοικητής άρματος μάχης, είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο του 62χρονου αμάχου Ολεξάντρ Σελίποφ στο χωριό Τσουπαχίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαταγή που έλαβε να τον πυροβολήσει από ένα αυτοκίνητο.

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης θα ασκήσει έφεση. «Αυτή είναι η πιο σοβαρή καταδίκη και κάθε λογικός άνθρωπος θα ασκούσε έφεση», δήλωσε ο δικηγόρος του νεαρού άνδρα. «Θα ζητήσω την ακύρωση της ετυμηγορίας», πρόσθεσε.

Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμαρίν, εκτελώντας «εγκληματική διαταγή» από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο.

Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου
Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου © EPA/OLEG PETRASYUK

Ουκρανία - Δίκη για εγκλήματα πολέμου: Ο 21χρονος παρακολούθησε σιωπηλός

Ο Σισιμαρίν παρακολουθούσε σιωπηλός τη διαδικασία καθισμένος σε ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα την ώρα που διαβαζόταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η δίκη αυτή έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή οποιαδήποτε ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την καταδίκη του Ρώσου στρατιώτη. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να προσφέρει βοήθεια.

Ουκρανία-Δίκη Ρώσου στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου: Παραδέχθηκε τις πράξεις του

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του». Ο λοχίας από το Ιρκούτσκ απάντησε «ναι» στον δικαστή που τον ρώτησε αν παραδέχεται τα γεγονότα «χωρίς επιφυλάξεις», και δήλωσε ένοχος.

Η χήρα Κατερίνα Σαλίποβα είπε στο δικαστήριο ότι είχε ακούσει μακρινούς πυροβολισμούς από την αυλή του σπιτιού τους και ότι φώναξε τον σύζυγό της την ημέρα που δολοφονήθηκε. «Έτρεξα στον άντρα μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ» , είπε ταραγμένη, με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή. Ο σύζυγός της ήταν άοπλος και ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα, είπε. Έχουν έναν γιο 27 ετών και δύο εγγόνια.

Russian soldier apologizes at Ukraine war crimes trial

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ