Κοσμος

Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο © EPA/ROBERT GHEMENT

Φινλανδία: Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα - Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Gazprom Export.

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση μιας διαμάχης με δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ενέργειας.

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει. «Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Gasgrid Finland.

Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία. Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε χθες πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί.

Η Gasum επιβεβαίωσε από την πλευρά της σήμερα πως η ροή έχει διακοπεί. «Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί», ανέφερε σε ανακοίνωση και πρόσθεσε:

«Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας. Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της. Πολλά ευρωπαϊκά συμβόλαια προμήθειας ενέργειας είναι σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα σταμάτησε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις     

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ