Κοσμος

Γερμανία: Περιορίζονται τα προνόμια του πρώην καγκελάριου Σρέντερ λόγω της σχέσης με τον Πούτιν

Ως γνωστόν αρνείται να παραιτηθεί από διάφορες θέσεις που έχει στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ © ΕPA Pool
O πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ © ΕPA Pool

Γερμανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον περιορισμό προνομίων που απολαμβάνει ο Γκερχαρντ Σρέντερ, λόγω της παραμονής του στα συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει τον δραστικό περιορισμό των ειδικών προνομίων που απολαμβάνει ως πρώην καγκελάριος ο Γκερχαρντ Σρέντερ, λόγω της παραμονής του στα εποπτικά συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.

Σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα καταργηθεί άμεσα η παροχή γραφείου στην Bundestag, ενώ από τις 19 Μαΐου θα σταματήσει και η αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτό συνεργατών του κ. Σρέντερ. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι ο 78χρονος πρώην καγκελάριος δεν έχει πλέον δραστηριότητες οι οποίες να δικαιολογούν τη διατήρηση γραφείου.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα διατηρήσει πάντως την προσωπική του ασφάλεια, εφόσον το Εγκληματολογικό Τμήμα της Αστυνομίας εξακολουθήσει να αξιολογεί τον κίνδυνο για το πρόσωπό του όπως έως τώρα, ενώ δεν θα αλλάξει κάτι και στην σύνταξή του, παρά το γεγονός ότι τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχαν ζητήσει να καταργηθεί. Έπειτα από νομική εξέταση όμως, θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανότατα αντισυνταγματικό.

Ταυτόχρονα επανέρχεται και η συζήτηση σχετικά με το μέλλον του πρώην καγκελάριου στο κόμμα του, το SPD. Σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ζήτησε την διαγραφή του. Ερωτώμενη εάν ο κ. Σρέντερ μπορεί να παραμείνει στο SPD, η υπουργός απάντησε εμφατικά: «Αποκλείεται!».

Με φόντο τα παραπάνω, η ποδοσφαιρική ομάδα Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε ήδη διαγράψει τον κ. Σρέντερ από τα επίτιμα μέλη της, διότι δεν παραιτήθηκε από τις θέσεις του στη Ρωσία. «Δεδομένης της ρωσικής πολεμικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και της σοβαρής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, η ανάληψη διευθυντικών θέσεων σε ρωσικές κρατικές εταιρίες από επίτιμο μέλος της BVB δεν γίνεται αποδεκτή», ανακοίνωσε ο σύλλογος.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και η στενή φιλική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποτελεί μυστικό κι έτσι ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλούν αίσθηση φιλορωσικές δηλώσεις του. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ρωσικούς ενεργειακούς φορείς μετά την αποχώρησή από την ενεργό πολιτική στη Γερμανία (διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 έως το 2005) δεν είναι επίσης κάτι νέο.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ άλλων στα ρωσογερμανικά, ενεργειακά πρότζεκτ Nord Stream 1 και Nord Stream 2 (στην Nord Stream AG). Διετέλεσε επίσης επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft, ενώ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέλαβε υψηλή θέση στην Gazprom.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ