Κοσμος

Γεγονός η πιο ακριβή δημοπρασία έργων τέχνης στην ιστορία λόγω...διαζυγίου

Άγγιξε το 1 δισ. δολάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H δημοπρασία του τέως ζεύγους Μακλόου © GettyImages/IdealImage   \
H δημοπρασία του τέως ζεύγους Μακλόου © GettyImages/IdealImage

Η συλλογή έργων τέχνης του (πρώην) ζευγαριού Μάκλοου στις ΗΠΑ έπιασε σε δημοπρασία συνολικά 922 εκατομμύρια δολάρια.

Τον τίτλο της ακριβότερης συλλογής έργων τέχνης που δημοπρατήθηκε στην ιστορία, καθώς ξεπέρασε τη συλλογή της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ που είχε την ίδια τύχη το 2018 και είχε συγκεντρώσει 835,1 εκατομμύρια, έχει πια αυτή του πρώην ζεύγους Μακλοου.

Η δημοπρασία περιλάμβανε 30 έργα, που πουλήθηκαν όλα αποφέροντας 241,6 εκατομμύρια. Το πρώτο μέρος είχε δημοπρατηθεί τον περασμένο Νοέμβριο προς 676 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι παράξενο που το ενδιαφέρον για τη χθεσινή δημοπρασία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς ανάμεσα στα έργα υπήρχαν πίνακες του Μαρκ Ρόθκο, του Άντi Γουόρχολ, του Πικάσο και του Τζακομέτι.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που τα έργα μου θα βρουν ένα καινούργιο σπίτι», είπε στο Artnet ο Χάρι Μακλοου βγαίνοντας από τη δημοπρασία και συμπλήρωσε: «Ήμουν σε όλες τις δημοπρασίες: Των Ροκφέλερ, των Τρεμέιν, των Σκαλ. Δεν πίστευα ότι θα βρισκόμουν κάποτε και στη δική μου, αλλά βρέθηκα και είμαι εντυπωσιασμένος».

Οι Μακλόου ξεκίνησαν να συλλέγουν έργα τέχνης όντας νιόπαντροι και εικοσάρηδες στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Αργά, μεθοδικά και με αρκετή περισυλλογή άρχισαν να αγοράζουν τέχνη έτσι ώστε κάθε έργο στην κατοχή τους να είναι σημαντικό. Κάπως έτσι έχτισαν αθόρυβα μια συλλογή υψηλότατης ποιότητας. Δίχως επιπόλαιες αγορές ή βεβιασμένες πωλήσεις, διατήρησαν τη συνοχή της συλλογής, η οποία βασίζεται σε μια «απαράμιλλη οπτική» όπως τη χαρακτήριζε ο CEO των Sotheby’s Τσαρλς Στιούαρτ στη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωνε τη δημοπρασία. Μια δημοπρασία που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «θα γράψει ιστορία ως μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της αγοράς της τέχνης».

Ο γεννημένος το 1937, Χάρι Μακλόου, ήταν αυτός που ζήτησε από την πρώην σύζυγο του διαζύγιο το 2016. Αυτό βγήκε σχετικά γρήγορα και «αναίμακτα» κατόπιν μιας συμφωνίας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Έναν χρόνο μετά, ο Χάρι ξαναπαντρεύτηκε τη γαλλίδα ερωμένη του, Πατρισιά Λαζάρ-Λαντό, επιμελήτρια μουσείου, και είκοσι χρόνια νεότερή του. Ωστόσο ο Μακλόου εβαλε τη φωτογραφία του, μαζί με αυτήν της νέας του συζύγου σε γιγαντοαφίσες στο παγκοσμίου φήμης συγκρότημα 432 της Park Avenue, που συμβαίνει να είναι το  υψηλότερο κτίριο κατοικιών του δυτικού ημισφαιρίου και …κατά σύμπτωση δικό του. Διακήρυξε έτσι σε  όλο το Μανχάταν, όλη την Νέα Υόρκη και ακόμα παραπέρα την αγάπη του για την νέα του σύντροφο, γεγονός που εξόργισε την πρώην σύζυγο του. 

Οι αντίδικοι προσέλαβαν τους καλύτερους δικηγόρους της Νέας Υόρκης και εκεί ξεκίνησε ένας… Γολγοθάς της αναλυτικής καταμέτρησης της περιουσίας του καθενός. Ακολούθησε εξέταση των λογαριασμών και των δύο, η οποία απέδειξε ότι αυτός είχε όντως περισσότερα χρέη από τα αναμενόμενα και αυτή αντίστοιχα είχε πολύ περισσότερα έξοδα απ’ όσα είχαν δηλωθεί αρχικά. Στη συνέχεια, μοιράστηκαν, μετά κόπων και βασάνων, διαμερίσματα στο Μανχάταν, μια εξοχική κατοικία στα Χάμπτονς αξίας 19 εκατ. δολαρίων δίπλα σε αυτή του Στίβεν Σπίλμπεργκ και ένα πολυτελές γιοτ 46 μέτρων το οποίο έχει βραβευθεί και εκτιμάται στα 24 εκατ. δολάρια.

Κάπως έτσι, το αρμόδιο δικαστήριο διέταξε το 2019 τα έργα Τέχνης που ανήκουν και στους δύο να βγουν σε πλειστηριασμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ