Κοσμος

Φιλιππίνες: «Χάμενος» Πικάσο εθεάθη στο σπίτι της Ιμέλντα Μάρκος

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι ο αυθεντικός πίνακας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
imelda marcos.jpg
Η Ιμέλντα Μάρκος © EPA Pool

Χαμένος πίνακας του Πικάσο φέρεται να βρίσκεται στο σπίτι της Ιμέλντα Μάρκος της συζύγου του δικτάτορα των Φιλιππινών και πατέρα του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Σκάνδαλο φέρεται να έχει προκαλέσει η επίσκεψη του νεοεκλεγέντος προέδρου των Φιλιππινών στο σπίτι της 92 χρόνης μητέρας του Ιμέλντα. Ο λόγος οφείλεται σε εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια οι οποίες έδειχναν τον Μάρκος Τζούνιορ να επισκέπτεται το σπίτι της Ιμέλντα, η οποία είχε τοποθετήσει πάνω από τον καναπέ το έργο του Πικάσο Femme Couche VI (Ξαπλωμένη γυναίκα VI), ή ένα αντίγραφό του.

Δεν είναι σαφές αν ο πίνακας, ένας από τους οκτώ που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς το 2014, είναι ο γνήσιος, ωστόσο η εμφάνιση του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. 

 

Ποια είναι η Ιμέλντα Μάρκος

Η Ιμέλντα Μάρκος (Imelda Marcos, 2 Ιουλίου 1929) είναι η χήρα του προέδρου -και δικτάτορα- των Φιλιππίνων Φερδινάντο Μάρκος. Διετέλεσε Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων για 21 χρόνια, απ’ το 1965-1986. Κινούσε τα νήματα μαζί με τον δικτάτορα σύζυγό της. Ταξίδεψε μάλιστα -εκπροσωπώντας τον- σε όλο τον κόσμο, συναντώντας τους παγκόσμιους ηγέτες, αλλά και σελέμπριτι, απ’ τον Νίξον ως τον Άντι Γουόρχολ.

Οι πληροφορίες για την υπερβολή στην καθημερινότητά της περιλαμβάνουν διαμονή σε luxury ξενοδοχεία όπως το Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, σπίτι στην East 66th Street και 1200 ζευγάρια παπούτσια. Μάλιστα λέγεται πως όταν κοιμόταν άπλωνε πάνω στο στρώμα της μαργαριτάρια σε όλα τα χρώματα τα οποία πίστευε πως φέρνουν καλή τύχη. Η διεφθαρμένη δικτατορία του συζύγου της ανετράπη με επανάσταση που έγινε στις Φιλιππίνες και το ζεύγος εξορίστηκε στη Χαβάη. Η Ιμέλντα αργότερα δήλωσε ότι χρειάστηκε να κρύψει κάποια από τα κοσμήματά της σε πάνες. Το 1989 ο Φερντινάντ Μάρκος πέθανε.

Η κυβέρνηση δημιούργησε μια ειδική επιτροπή που στόχο της είχε να κατασχέσει όσο το δυνατόν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των Μάρκος αποκτήθηκαν με χρήματα του λαού των Φιλιππίνων. Ενδεικτικά, στην οικογένεια ανήκαν ουρανοξύστες στο Μανχάταν, έργα τέχνης διάσημων ζωγράφων, όπως ο Μιχαήλ-Άγγελος, ο Πικάσο, ο Μονέ και άλλοι. Επιπλέον, η γκαρνταρόμπα της περιλάμβανε κοσμήματα από τους μεγαλύτερους οίκους με αξία εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 15 γούνες μινκ, 800 τσάντες και 3.000 ζευγάρια παπούτσια. Φυσικά, μέχρι και σήμερα η οικογένεια διατηρεί ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων, διαφυλάσσοντάς τα πριν από κάθε έφοδο της επιτροπής σε κλειδωμένα δωμάτια των δεκάδων της σπιτιών.

Ακόμα και σήμερα η 92χρονη Ιμέλντα ζει μες στη χλιδή, έχοντας εκλεγεί μάλιστα τέσσερις φορές βουλευτής, παρά τις δικαστικές της περιπέτειες και τη διπλή αποτυχημένη της απόπειρα να εκλεγεί και πρόεδρος της χώρας.

Η πορεία της επιδεικτικής Μάρκος έγινε θέμα του ντοκιμαντέρ «The Kingmaker» στο οποίο εξιστορείται η ζωή της: από νικήτρια σε Καλλιστεία έγινε ‘Πρώτη Κυρία’ και στη συνέχεια μητριάρχης ισχυρής πολιτικής δυναστείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ