Κοσμος

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης

«Θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΤΟ
ΝΑΤΟ © EPA

Σουηδία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αύξανε το διακύβευμα των στρατιωτικών συγκρούσεων και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δυημσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έρευνα για την ασφάλεια.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ρωσία απειλεί με «πλήγματα» τη Φινλανδία και τη Σουηδία λόγω της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, είπε ότι τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, αυτό «θα συνεπάγεται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε στην ιστοσελίδα Unherd.  

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς – είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός», είπε ο Πολάνσκι και πρόσθεσε: «Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και φέρουν όλους τους κινδύνους».

Την ίδια απειλή είχε εκτοξεύσει προ ωρών και  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι τα βήματα που έκανε η Φινλανδία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι λυπηρά και αποτελούν λόγο για συμμετρική απάντηση.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Η άποψη των Φινλανδών για το ΝΑΤΟ άλλαξε ραγδαία αφότου η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η δημόσια υποστήριξη της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE να δείχνει το 76% των Φινλανδών υπέρ και μόνο το 12% κατά, ενώ η υποστήριξη για ένταξη παρέμεινε μόνο στο 25% για χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη Φινλανδία αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή το θέμα θα συζητηθεί για άμεση λήψης απόφασης από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Δανός πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε αμέσως μετά τη φινλανδική ανακοίνωση πως η Δανία θα προωθήσει άμεσα το αναμενόμενο αίτημα του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ