Κοσμος

Ρωσικό μπλόκο στο φυσικό αέριο στη μονάδα της Γερμανίας και της Πολωνίας

Σε Gazprom Germania και Yamal Europe

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Σε ποιες μονάδες της επιβάλει κυρώσεις η Gazprom
Gazprom © ΕPA Pool

Στοπ στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe ανακοίνωσε ότι βάζει η Gazprom το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και στην εταιρεία που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe, φέρνουν το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα.

«Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης. Οι οντότητες, που περιλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο επηρεαζόμενων εταιριών σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο χθες, Τετάρτη, είχαν σε μεγάλο βαθμό τη βάση τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και είναι οι περισσότερες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων.

Mειωμένες κατά 1/3 σήμερα οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα – κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πρόκειται δηλαδή για μείωση σχεδόν 30%, ενώ χτες οι ροές ήταν μειωμένες κατά 18%.

Δεν κινδυνεύει ο εφοδιασμός μέσω Ουκρανίας, λέει η ΕΕ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της Ουκρανίας την Τρίτη να αναστείλει τη ροή αερίου μέσω ενός σημείου μεταφοράς ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη δεν δημιουργεί θέμα για τον εφοδιασμό σε αέριο.

«Αν και αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν έναν αντίκτυπο σε ένα τμήμα της μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα άμεσο θέμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής που πρόσθεσε πως η αδυναμία της Ουκρανίας να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης αερίου Νοβοπσκόφ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας. «Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης αερίου επί πολλά χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της.

«Δεν θα σημάνουμε σήμερα συναγερμό», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία μπορεί για την ώρα να καλύψει τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου που επέβαλε σήμερα η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, οι ρωσικές αντικυρώσεις κατά της Gazprom Germania, πρώην θυγατρικής της ρωσικής Gazprom, σημαίνουν ότι παραδίδονται στη Γερμανία περίπου δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο φυσικό αέριο την ημέρα. Αυτό το αέριο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μπορεί να εξασφαλιστεί από αλλού. «Δεν θα μπούμε σήμερα στο επίπεδο συναγερμού, παραμένουμε στο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και διευκρίνισε ότι αυτό θα αλλάξει μόνον εφόσον δεν παραδίδονται πλέον στη Γερμανία σημαντικές ποσότητες αερίου.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της συνεργασίας της Gazprom Germania, η οποία πρόσφατα τέθηκε υπό κρατικό γερμανικό έλεγχο, με τις ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι «πρέπει να κλείσουν νέες συμφωνίες, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές και για αυτό χρειάζονται οικονομικές εγγυήσεις, τις οποίες και θα παρέχουμε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ