Κοσμος

Η Βρετανία αλλάζει το νόμο περί κατασκοπείας υπό τον φόβο κυβερνοεπιθέσεων

Αλλά και υπό τον φόβο άσκησης επιβλαβούς δημόσιας επιρροής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη βρετανική οικονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Νέα μέτρα από σήμερα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον
Βρετανία: Νέα μέτρα από σήμερα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον © Unsplash

Βρετανία: Προς μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, απειλές κυβερνοεπιθέσεων.

Η Βρετανία θα βελτιώσει τη νομοθεσία της περί κατασκοπείας, καθώς αντιμετωπίζει απειλές για την εθνική ασφάλειά της που κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι την άσκηση επιβλαβούς δημόσιας επιρροής και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη βρετανική οικονομία, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών.

Η Πρίτι Πατέλ ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συμπεριλάβουν την κατάρτιση ενός Προγράμματος Επίσημης Καταγραφής της Άσκησης Δημόσιας Επιρροής από Ξένες Χώρες. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι παρόμοιο με αυτά των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς από ξένες κυβερνήσεις στα βρετανικά συμφέροντα.

Η Πατέλ είπε ότι οι νέοι νόμοι, μαζί με πιο ενισχυμένα εργαλεία για τη βρετανική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, “θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ανταποκριθούν σ' αυτές τις απειλές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε συνεχώς.”

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας στη Βρετανία, η οποία είναι γνωστή ως MI5, προειδοποίησε τα μέλη του κοινοβουλίου τον Ιανουάριο ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει προσλάβει μία γυναίκα για την άσκηση ανάρμοστης επιρροής σε μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νέα νομοθεσία, θα αποτελεί αδίκημα να είναι κάποιος μη δηλωμένος ξένος κατάσκοπος, θα θεωρείται αδίκημα η μη επίσημη δήλωση της άσκησης δημόσιας επιρροής για λογαριασμό ξένης χώρας και θα διευρυνθεί το πλαίσιο των αντιδράσεων στη χρήση εναέριων μη επανδρωμένων οχημάτων και στις κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και άλλους στόχους.

Παράλληλα, η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στα δικαστήρια να επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές για τα εγκλήματα που τελούνται με την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γενικός Διευθυντής της MI5 Κεν Μακάλουμ δήλωσε ότι αυτοί που έχουν εξειδικευτεί στην άσκηση κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, παρακάμπτουν την υφιστάμενη νομοθεσία περί κατασκοπείας.

“Οι ξένες κρατικές υπηρεσίες δεν κλέβουν μόνο μυστικά για την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις αιχμής στην επιστήμη, στην έρευνα, αλλά και στην τεχνολογία μας. Προσπαθούν να παρέμβουν υπό κάλυψη στη δημοκρατία μας, στην οικονομία και στην κοινωνία μας,” δήλωσε ο Μακάλουμ.

Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα περιορίσουν επίσης, την πρόσβαση ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις τρομοκρατίας από το να διεκδικούν δημόσια νομική αρωγή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ