Κοσμος

Προς ιστορική νίκη το Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία για πρώτη φορά στα χρονικά

Το κόμμα που ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού IRA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Ιρλανδία: Προς ιστορική νίκη το Σιν Φέιν για πρώτη φορά στα χρονικά
Βόρεια Ιρλανδία © EPA / MARK MARLOW

Το Σιν Φέιν αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – να έρθει πρώτο στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Σιν Φέιν, που γεννήθηκε ως πολιτική πτέρυγα του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού (IRA), κυριάρχησε επί του προτεσταντικού κόμματος, DUP, το οποίο κατέγραψε πτώση κατά 7%. Σημειώνεται ότι το μεν Σιν Φέιν επιθυμεί ένωση με τον Ιρλανδία, ενώ το DUP παραμονή στην Βρετανία. Αμφότερα δε τα δυο κόμματα έχουν ευρωσκεπτικιστικό χαρακτήρα. 

Κεντρικοί πυλώνες της εκστρατείας του Σιν Φέιν ήταν οι υποσχέσεις για καταπολέμηση των αυξήσεων στο κόστος ζωής, στέγασης και βελτίωση του συστήματος υγείας.  Όπως φαίνεται στους «Ενωτικούς», το DUP κόστισαν οι διαρκείς διαφωνίες για το «πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», που προέκυψε μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., σχετικά με τη δασμολόγηση των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας και την άνευ δασμών διακίνηση προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του προκάλεσε σημαντική φθορά.

Αυτή η πολιτική μετατόπιση θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να οδηγήσει στην ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας, του 1,9 εκατ. κατοίκων, με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, των 5 εκατ. κατοίκων, αν και στην προεκλογική εκστρατεία το Σιν Φέιν απέφυγε τα πολιτειακά ζητήματα. Παράλληλα θα περιπλακεί η διαδικασία του Brexit (βλ. Πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία). 

Η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένωση των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας προβλέπεται από τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, που τερμάτισαν την ένοπλη φάση του ιρλανδικού αγώνα, αλλά η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή.  Η ίδια η πλευρά του Σιν Φέιν παρουσιάζεται πάντως τώρα να υποστηρίζει ότι ένα δημοψήφισμα για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ακυβερνησία στη Β. Ιρλανδία;

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική κυβερνητική συνεργασία των δυο εκφραστών (καθολικών και προτεσταντών). Άρα, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει να συνεργάζεται με το δεύτερο. Όμως ο ηγέτης των DUP, Τζέφρεϊ Ντόναλντσον, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί και δεν συμβάλλει στο σχηματισμό κυβέρνησης, μέχρι να λυθεί το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας. Καθώς αποδίδει την ήττα του ξεκάθαρα σε αυτό, απαιτεί είτε την κατάργησή του, είτε την αντικατάστασή του, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες συνεργασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ